BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BÉT: Száguldott a magyar tőzsde is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 663,32 pontos, 3,82 százalékos emelkedéssel, 18.027,95 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 20,7 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest, a Mol és az OTP kiemelkedően teljesített.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője kifejtette: hatalmas száguldást okozott a tőzsdéken, hogy az uniós csúcstalálkozón megszületett a megegyezés a fontosabb kérdésekben. Az euróövezeti adósságválságra adandó átfogó válasz stratégiájának számos részlete még kidolgozásra vár, de ez csütörtökön nem igazán foglalkoztatta a befektetőket, a részvényárfolyamok szárnyaltak, a hazai piac is szépen teljesített.

A Mol árfolyama ismét áttörte a 17.500 forintos lényeges ellenállási szintet, az OTP pedig 3.650 forint felett zárt, ami az elemző szerint pozitív folytatást sejtet a következő napokra. Megjegyezte, hogy a forint ugyanakkor meglehetősen "gyengén muzsikál", hiszen továbbra is fennállnak a Magyarország esetleges leminősítésével kapcsolatos félelmek.

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. vezető befektetési tanácsadója elmondta, hogy leginkább a bankpapírokat vették az európai tőzsdéken: az Erste Bank 10 százalékkal, a Deutsche Bank 15 százalékkal drágult. Véleménye szerint leginkább annak örültek a befektetők, hogy eldőlt, a magánbankokkal szemben fennálló görög adósság 50 százalékát írják le.

Ez ugyan veszteség a bankoknak, de a befektetők vélhetően úgy értékelték: "jobb a biztos rossz, mint a bizonytalanság" - tette hozzá.

A Mol 1.000 forinttal, 5,95 százalékkal 17.805 forintra erősödött, 4,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 211 forinttal, 6,14 százalékkal 3.650 forintra nőtt, a forgalmuk 13,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,38 százalékkal 525 forintra emelkedett, forgalma 1,7 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 355 forinttal, 1,01 százalékkal 35.650 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 368,9 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 115,4 millió forintos forgalom mellett 15 forinttal, 0,08 százalékkal 18.615 forintra erősödött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.