BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a készpénzt lehet készpénznek venni

Szeptember utolsó kereskedési napján enyhe mértékű javulással zárt az arany egy a történetében fekete hónapot. Hasonló méretű esésre legutóbb 2008. őszén, a Lehman-csőd után volt példa. 2008. októberében csaknem 18 százalékot szakadt be az árfolyam.

A mostani -11 százalékos negatív havi teljesítmény ahhoz képest még viselhető, már csak azért is, mert a nemesfém éves teljesítménye még így is 16 százalék feletti pluszt mutat – tájékoztat a www.aranypiac.hu. A jelenlegi helyzetben gyakorlatilag minden befektetési eszköz mélyrepülésben van, kivéve az első osztályú adósok által kibocsátott kötvényeket. Az elmúlt héten 4 százalék-ot vesztett az arany Londonban, az ezüst pedig több mint 7 százalékkal értékelődött le.

Görögország immár biztosra vehető csődje láttán a nagy intézményi befektetők egyedül a készpénzt veszik készpénznek. „Cash is king” – likviditás mindenek felett az aktuális mottó, amely szerint cselekszenek. Miközben mindenkit a várható államcsőd kiszámíthatatlan kihatásai foglalkoztatnak a nemzetközi bankrendszerre, a bankok életben maradásukért vívott küzdelemében a likviditás, vagyis a fizetőképesség számít a legfőbb erénynek. És bár az arany közismerten egyike a leginkább likvid eszközöknek, a sárga nemesfém egyidejűleg azon kevés befektetések egyike is, amelyek az utóbbi hónapokban egyáltalán hozamot termeltek. Ezért az itt realizálható profittal kínálja magát a lehetőség az egyéb ügyleteken elszenvedett veszteségek kiegyenlítésére.

Európa mellett a Föld másik legfontosabb gazdasági térsége az Egyesült Államok, ahol továbbra is a munkanélküliség az első számú közellenség. Ben Bernanke jegybankelnök ennek kapcsán az amerikai munkaerőpiaci helyzetet „nemzeti krízisnek” nevezte szerdán. Fellendülésre pedig nem igen lehet számítani egyhamar a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön közzétett előrejelzése szerint.

A fogyasztói bizalmi index alig javult szeptemberben, de az új lakás eladások esése augusztusban is jelzi, hogy a világ legnagyobb gazdaságában valami nagyon nincs rendben.

Elterjedt elemzői vélemény, hogy az elmúlt hetek viharos árfolyam-emelkedésében szükségszerű és egészséges jelenség a most zajló korrekció, amely korántsem jelent törést az egy évtizede emelkedő trendben. Marc Faber, svájci sztárbefektető és aranypiaci guru máris túladottnak tartja a sárga nemesfémet. Ő és számos más neves befektető is vételi szinteket látnak a mérséklődött árfolyamban, amelyet hosszútávra tervezett invesztícióra megéri kihasználni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.