BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyertesek a nyersanyagpiacon

A részvénypiacok egyre inkább csökkenÕ hozamokat ígérnek az Európai Központi Bank (EKB) döntése után, így a befektetÕk nagy valószínÛséggel az értékálló és növekedést sejtetÕ árupiacok felé fordulnak. A nagy kedvenc hagyományosan az arany lehet, de a cukor is jól hozhat a konyhára hosszabb távon.

Az Európai Központi Bank november 1-jétÕl hivatalba lépett új elnöke, Mario Draghi vezetése mellett határozott lépésre szánta el magát az EKB kormányzótanácsa az elmúlt héten, amikor 25 bázisponttal, 1,25 százalékra csökkentette az irányadó jegybanki alapkamatot. Ez az akció a gazdaság élénkítése szempontjából üdvözlendÕ lehet, de a rekordalacsony szintre csökkentett kamatok nem kedveznek a részvénypiacok befektetÕinek, a jövÕben

elérhetÕ hozamok nem igazán csábítanak a parkettekre. Az elemzÕk szerint a kamatcsökkentés egyértelmÛ nyertesei az árupiacon keresendÕk. A Magyar Aranypiac Kft. elemzése alapján az arany – amely az elmúlt idÕszakban már bizonyította értékállóságát – mind a lassú gazdasági növekedés, mind pedig a csökkenÕ kamatszint miatt elÕnyös helyzetben találta magát. Változatlanul a sárga nemesfémnek kedvez a piacokat nyomasztó általános válsághangulat, valamint az agonizáló Görögország drámai pálfordulásainak a sorozata is; ezek együttesen azt eredményezik, hogy az értékálló nemesfém a továbbiakban is biztonságos menedékként keresett maradhat.

Olyannyira népszerÛ az árufajta, hogy dollárban számolva hathetes csúcsára emelkedett az ára. Forintban kifejezve ezzel történelmi rekordra drágult a sárga nemesfém a hazai fizetÕeszköz jelenlegi gyengesége okán. Egy uncia színaranyért a londoni fixing szerint 390469 forintot (12554 Ft/g) is kellett fizetni az elmúlt héten. Az arany piacán a szakértÕk további erÕsödést várnak, már csak azért is, mert várhatóan évekbe telik, mire az európai mentÕcsomag érezhetÕen kifejti a hatását. Addig a fényesen ragyogó nemesfém és annak árfolyama a magasban maradhat, s végsÕ mentsvárként tárt kapukkal nyújthat menedéket a befektetÕknek. Az elemzÕi várakozások ennek megfelelÕen egyhangúlag optimisták, és továbbra is 2000 dollár környéki célárakat emlegetnek. A célpont mellett szólhat az is, hogy az ezüsttel és más nyersanyagokkal ellentétben az arany számára nem jelent különösebb fenyegetést a recesszióba forduló világgazdaság, a vezetÕ valutákkal szembeni bizalomvesztés pedig csak kedvez a nemesfém iránti keresletnek. Ezt az is bizonyítja a társaság szerint, hogy a 35 dolláros unciánkénti ár masszív ellenállási szintnek bizonyulhat az ezüst számára. Az egy héttel korábbi 15 százalékos plusz után az elmúlt hét ismét mínuszt hozott a befektetÕknek. Technikailag ugyan valamelyest kitisztult a helyzetkép az utóbbi idÕkben az ezüst számára, de a csökkenést kivetítÕ trendcsatorna változatlanul érvényben van.

A görög válsággal kapcsolatos félelmek más nyersanyagok árait is döntÕen növekvÕ irányba befolyásolták. A három hónapos szállításra vállalt réz ára a londoni tÕzsdén 0,4 százalékkal, 7942,5 dollárra emelkedett tonnánként. Az energetikában és az építÕiparban használt fémtípus még rendelkezik további növekedési potenciállal, tekintettel korábbi tonnánként 8059,75 dolláros kereskedési szintjére.

A brent nyersolaj 0,6 százalékkal, 111,5 dollárra erÕsödött.

Egy a Reuters által megszólított elemzÕ szerint a becslésekkel jelenleg óvatosan kell bánni, de az áremelkedés várhatóan továbbra is kitart. Az étkezési nyersanyagokról szólva a hírügynökség összefoglalója megemlíti, hogy a nyerscukor fontja (0,45 kilogramm) 0,7 százalékos emelkedéssel 25,82 centet ért

el, a decemberi szállítású kakaónak a tonnája pedig 0,5

százalékos drágulással 2733 dollárt ér.

A cukorbefektetÕk mindennapjait már évek óta megédesíti a nyersanyag jegyzési ára. Akár 250 százalékos hozamot is fialhattak a tÕzsdén a cukorbefektetések 2008 és 2011 között, ez egyre több kisbefektetÕ figyelmét irányítja rá erre az alapvetÕ élelmiszer-ipari nyersanyagra. A cukorba fektetÕ alapokkal az elmúlt idÕszakban is jól jártak a spekulánsok: akár egyetlen hónapban 16-17 százalékos hozamot lehetett elérni.

Más árupiaci termékekhez hasonlóan részben a spekulatív pénzek beáramlásának a hatása érzÕdött a cukor piacán is a 2008-as pénzügyi válság kipattanása elÕtt, de igazán látványos áremelkedést 2009-ben láttunk, ezt 2010-ben meredek esés, majd újabb szárnyalás követte. A rövid távú hullámzásban rejlÕ potenciál mellett a hosszabb távú hozamlehetÕségeket jelzi, hogy aki nem számolta fel befektetését, most is csaknem háromszoros hasznot könyvelhet el – mondták a tÕzsdén forgó cukorba fektetÕ alapok teljesítményét elemzÕ KBC Securitiesnél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.