BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ egyik legpocsékabb teljesítményét mutatta a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 301,28 pontos, 1,74 százalékos csökkenéssel, 16.974,24 ponton zárta a 2011-es év utolsó kereskedési napját. Az év egészében 4.353 ponttal, 20,41 százalékkal esett az index értéke. A részvénypiac forgalma 6,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Mozgalmas napot zárt a tőzsde pénteken: miközben az európai piacokon enyhe pozitív hangulat uralkodott, a BÉT-en esésnek indultak az árfolyamok és a forint is gyengülni kezdett, miután a parlament elfogadta a jegybanktörvényt - emelték ki az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője elmondta: a vezető részvények közül az OTP és a Mol könyvelt el nagyobb veszteséget, de fontos árfolyamszintek nem estek el. Ezzel szemben a BUX letörte a szeptember óta tartó emelkedő trendjét, ami negatív jelzés.

Az elemző szerint aggasztó szinten mozog a hazai fizetőeszköz, a részvénypiac zárásakor 315 forintot kellett fizetni egy euróért, és már csak karnyújtásnyira van a történelmi tető, amely 317 felett húzódik.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint a BUX szinte az egész világon a legerősebb eséssel zárta az év utolsó kereskedési napját, annak ellenére, hogy a kereskedés utolsó két órájában már emelkedett az index a napi mélypontjához képest.

A kereskedő véleménye szerint a 2012-es év első egy-két hónapjában a kormány és az EU-IMF közötti tárgyalás körüli hírek fogják mozgatni a magyar részvénypiacot, és ezzel kapcsolatban éles piaci reakciók várhatók. Emlékeztetett, hogy az EU-IMF küldöttsége a tárgyalások folytatásának egyik feltételéül szabta a jegybanktörvény módosításának visszavonását.

Amennyiben sikerül tárgyalóasztalhoz ülniük a feleknek, és közelednek az álláspontok, a piacok is pozitívan reagálnak majd, ám ha távolodnak a nézetek, akkor elszálló állampapír hozamokra, gyengülő forintra és eső részvényárakra lehet számítani - mondta a kereskedő.

A Mol árfolyama pénteken 375 forinttal, 2,12 százalékkal 17.350 forintra csökkent, 1,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 82 forinttal, 2,48 százalékkal 3.218 forintra esett, forgalmuk 5,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,38 százalékkal 519 forintra gyengült, forgalma 231 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 545 forinttal, 1,57 százalékkal 34.200 forintra csökkent, a részvények forgalma 240,3 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 46,7 millió forintos forgalom mellett 200 forinttal, 1,14 százalékkal 17.700 forintra erősödött.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.276,91 ponton zárt pénteken, ez 6,29 pontos, 0,49 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.