BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszakadt a forint – Nem Orbánra figyeltek a befektetők

A forint hétfő délelőtt jelentős gyengülést szenvedett el, miközben a régiós devizák nem mutattak hasonló mértékű esést.

A forint közel 1 százalékot esett hétfő délelőtt, 302-es hajnali árfolyamról 305-ig esett az euróval szemben. A lengyel zloty 0,3, míg a cseh korona 0,4 százalékot gyengülést könyvelhetett el ugyanebben az időszakban.

A pénteki erősödés korrekcióját láthatjuk – mondta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője a Világgazdaság Online-nak. Kiemelte: pénteken a forint jelentősen erősödött, azonban a régiós devizák nem követték a hazai devizát.

Hozzátette: külföldi események befolyásolják a forint árfolyamát, vagyis a nemzetközi hangulatot követi az árfolyam.

Úgy látja, hogy a befektetők nem Orbán Viktor szavaira figyeltek. Suppan Gergely szerint az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos hírek befolyásolhatják majd a forint árfolyamát.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Fél százalék a 2012-es gazdasági növekedés felső határa a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor ezt az m1-nek adott nyilatkozatában mondta a jövő évi költségvetés átalakításával kapcsolatban. A vasárnap adásba került interjúban a kormányfő szólt arról is: méltányolja a nemzeti fejlesztési miniszter lemondásának okát, de szerinte olyan jogi megoldásra van szükség, amellyel Fellegi Tamás kormánytag marad, hogy kellő súllyal tudja képviselni a magyar kabinet álláspontját a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon.

„Az unió sok országában lassuló növekedésre, sőt néhol már recesszióra lehet számítani, így a kormány is változtatott a 2012-es terveken. Legjobb esetben is fél százalékos gyarapodásra számíthatunk” – írta reggeli kommentárjában Karsai Péter.

A Commerzbank elemzője kiemelte: a GDP arányos államadósság, illetve költségvetési hiány tartásához következésképpen újabb forrásokat kell találni, amivel kiadást lehet csökkenteni vagy bevételt növelni. Hogy hogyan kívánja ezt teljesíteni a kormányzat, arra hamarosan fény derül, ugyanis a 200 milliárdos költségvetési lyukat mindenképpen be kell tömni.

Ezen a héten (keddtől péntekig) megindulnak a hivatalos tárgyalások a magyar kormány az EU és az IMF képviselői között, a fejlemények függvényében sokat mozoghat az árfolyam. Ha gyors együttműködés lesz a tárgyalófelek között, és ez párosul egy viszonylagos jó globális hangulattal, akkor esély mutatkozik a tartósabb 300-alatti euró/forint árfolyamokra - vélekedett.

A Moody''s Investors Services hitelminősítő 2012 első negyedévében dönt az európai államok adóskockázati besorolásának felülvizsgálatáról, miután a múlt heti európai tanácsi értekezlet nem eredményezett átfogó megoldást az adósságválságra, s az euróövezet további veszélyeknek van kitéve - közölte hétfő reggel a Moody''s.

A hitelminősítő jelentésében úgy fogalmazott: "a hitelpiacra ható rövid távú stabilizációs intézkedések hiánya miatt az euróövezet és az EU egésze további sokkok kockázatának van kitéve, az euróövezeti kohézió pedig továbbra is veszélyben van".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.