BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Damoklész kardjaként lebeg fejünk felett Orbán kijelentése

Bő egyhavi csúcsára erősödött az elmúlt napokban a forint az euróval szemben, alapvetően a nemzetközi bizakodás segédletével, miután a befektetők ezen a héten előrelépésre számítanak az euróövezet válságkezelésében – vélekednek a Raiffeisen Bank budapesti közgazdászai heti devizapiaci elemzésükben.

A német és a francia kormányfő tájékoztatása szerint már megállapodtak a részletekben, amelyeket a pénteki EU-csúcs keretében tárhatnak a nyilvánosság elé. Az S&P bejelentése valamelyest elrontotta ugyan a befektetők hangulatát azzal a lépésével, hogy valamennyi euróövezeti tagországot negatív figyelőlistára helyezte, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a piac ki van éhezve a jó hírekre – írják a közgazdászok.

Ennek megfelelően a pénteki EU-csúcs pozitív piaci fogadtatásra találhat, ezért a nemzetközi környezet a forint további erősödését segítheti az előttünk álló napokban – vélekednek a Raiffeisen Bank elemzői.

Kiemelik: „Időben kicsit távolabbra tekintve már nem vagyunk ennyire optimisták”. A forint erősödésének gátja leginkább a kormányzati gazdaságpolitika lehet valamilyen váratlan bejelentés formájában. A kormányfő valamikor december közepe után néhány nappal újabb spekulációs támadásra számít a forint ellen – emlékeztetnek.

„Orbán Viktor legutóbbi jóslata a forint gyengüléséről igaznak bizonyult. Amennyiben a kormánynak szándékában áll újabb "unorthodox" eszköz bevetése még decemberben, akkor a forint gyengülésére minden esély megvan. És miért is ne állna szándékában, hiszen legkésőbb januárban, a végtörlesztés lezárultával meg kell kezdeni a tárgyalásokat az IMF-fel” – áll az elemzősben. Hozzátették: a Nemzetközi Valutaalap által biztosítható készenléti hitelmegállapodás (stand-by-agreement) pedig már keményen meg fogja kötni a kormány kezét a jövő évben.

A fentieknek megfelelően 295 körüli euró/forint árfolyam elérése esetén már a forint gyengülésére fogadnánk középtávon – zárul az elemzés.

Az Erste elemzői azt írják, hogy jelentős erősödésen ment keresztül a forint, és most a 300 forintos szinttel küzd. Ez a javuló nemzetközi hangulatnak köszönhető, amelynek következtében akár folytatódhat is az erősödés.

A közgazdászok ugyanakkor kiemelik: Damoklész kardjaként lebeg fejünk felett az a (múlt) péntek reggeli kijelentés Orbán Viktor szájából, hogy december közepe után néhány nappal újabb spekulációs támadás érheti az országot. „Így egyelőre óvatosak lennénk forintpozíciók felvételével” – tették hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.