BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre kevesebb forinthitel közül válogathatnak a végtörlesztők

Egyre kevesebb forinthitel közül válogathatnak azok, akik kedvezményes árfolyamon előtörlesztenék devizaalapú jelzáloghiteleiket. Az igények bejelentésére két napjuk, a fedezet igazolására egy hónapjuk, a törlesztésre két hónapjuk maradt az érintetteknek. A miniszterelnök szóvivője megerősítette, hogy a kormány segítséget nyújt az állami alkalmazottaknak.

Az Aegon, az Axa, a KDB Bank és az Oberbank után már az FHB Bank és a K&H sem nyújt olyan hiteleket, amelyek felhasználásával kedvezményes árfolyamon előtörleszthetőek a magánszemélyek devizaalapú jelzáloghitelei.

A végtörleszteni szándékozók korábban elsősorban a Volksbank hiteleit választották, s elvétve az FHB Bank és a K&H Bank kölcsöneit. Ám miután a Volksbank megemelte a kamatokat, előtérbe került az említett két hitelintézet. Várható volt, hogy a hozzájuk érkező sok igénylő miatt előbb-utóbb azoknál is eléri a hitelezhető pénzösszeg vagy a kiszolgáló személyzet kapacitásának határait.

A K&H Bank december 23-ával függesztette fel a K&H üzleti feltételű lakáshitel csak kamattal – gyorsított eljárással elnevezésű hitelének nyújtását – tájékoztatta a Világgazdaságot a hitelintézet. A bank így megszüntette az egyetlen végtörlesztési hitelét, mely csak lakáscélú kölcsön kiváltására volt igényelhető. A hitelintézet korábban is csak más bankok ügyfeleinek kínálta ezt a lehetőséget, saját ügyfeleinek nem adott végtörlesztési hitelt.

Az FHB Bank pedig hétfőtől szüntette be az Optimum Kiváltó Hiteleket – derül ki a társaság hirdetményéből. Gergely Péternek, a BankRáció.hu hitelszakértőjének az FHB Bank fiókjaiban szerzett tapasztalatai szerint a hitelintézet már a végtörlesztési igényeket sem tudja befogadni, és az összes új igénylőt elutasítják. A bank megszűnt hitelével lakáscélú és szabad felhasználású devizaalapú jelzáloghiteleit is ki lehetett váltani.

A lapunk által megkérdezett hitelintézetek arról számoltak be, hogy az utóbbi napokban fokozódott a végtörlesztési igények bejelentése. A bankok azt is közölték, hogy a törvényben előírt határidőig, azaz holnapig a szokásos nyitvatartási időben készek a végtörlesztési igények befogadására. A K&H hozzátette, hogy figyelemmel kísérik a piaci eseményeket, és ha szükséges, reagálnak azokra. A CIB Bank a rögzített határidőig minden igényt befogad, valamint ma a legforgalmasabb fiókjai a szükség esetén meghosszabbított nyitva tartással állnak az ügyfelek rendelkezésére, holnap viszont, tekintettel az év végi zárlati feladatokra, csak 8 órától 12-ig fogadnak ügyfeleket.

Azok a magánszemélyek, akik kedvezményes árfolyamon szeretnék előtörleszteni devizaalapú jelzáloghiteleiket, még két napig jelezhetik ezt azoknak a bankoknak, ahonnan a kölcsönt kapták. Magára a végtörlesztésre pedig a bejelentéstől számított 60 napon belül van lehetőségük. A kormány s a bankszövetség legújabb megállapodása szerint azonban csak azok végtörleszthetnek, akik január végéig letétbe helyezik az előtörlesztéshez szükséges összeget, vagy banki fedezetigazolásuk van arról. Akik kimaradnak a végtörlesztésből, azok a jövő év végéig élhetnek a kibővített árfolyamgát lehetőségével. Nekik a tőketartozást piaci árfolyamon kell majd megfizetniük, a kamattartozást azonban kedvezményes árfolyamon róhatják le. Az a feletti részt a bankok és a kormány fele-fele arányban fedezik majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.