BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A 305-308-as forintárfolyam csak a kezdet lehet

A leminősítés után is van élet, a megszokottnál magasabban lesznek ezek után a hazai kötvényhozamok, a forintos keresztárfolyamok nagy része, és persze a CDS-felárunk is tartósan magas maradhat – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Szerdáról csütörtökre a hosszabb államkötvények hozamai fél százalékot ugrottak felfelé, az euró/forint árfolyama 3 százalékot, a dollár/forint kurzusa pedig közel 4 százalékot emelkedett, míg a magyar papírok csődbiztosítási felára majdnem 7 százalékkal lett magasabb, áttörve a 600 bázispontos szintet, ami utoljára november végén volt – mutat rá Karsai Péter.

A 2012-es év nem bíztat túl sok jóval sem globális szemszögből, pláne nem a saját házunk táján. Recesszióhoz közeli Európa és a lassan vegytiszta (már csak a hivatalos Fitch bejelentésre várunk, hogy ők is leminősítsenek) bóvlikategóriás Magyarország párosítás nem fog új beruházásokat hozni, amivel könnyebben a víz felszíne fölött tudnánk átvészelni a nehéz időszakokat. Az ország megítélése kifejezetten negatív, és a jelenlegi 305-308 közötti árfolyam könnyen lehet, hogy még csak a kezdet – vetítette előre.

Csupán az a kérdés, hogy a nagy külföldi nyugdíj-, és befektetési alapok rendelkeznek-e még olyan komolyabb kötvénymennyiséggel, amit hivatalból a Moody’s és S&P leminősítések miatt el kell még adjanak. Ha igen, akkor további forintgyengülésre, és hozamemelkedésekre számíthatunk. A mai napra alacsony likviditás melletti stagnálásra, némi forinterősödésre számíthatunk, de annak kicsi a valószínűsége, hogy 305 alá kerüljön az árfolyam a mai nap folyamán – írja a Commerzbank elemzője.

Hozzátette, ahogy szerdán váratlanul lépett az S&P hitelminősítő intézet a magyar besorolást illetően, úgy dönthet az egész eurozóna 17 államával kapcsolatban is, akár még az idén. Túl nagy meglepetés nem lenne a dologból, régóta lóg a levegőben a téma, ha végül megtörténne a csoportos leminősítés, akkor részlegesen pont kerülhetne a történet végére, vagy legalábbis egy bizonytalansági faktorral kevesebb lenne.

Az EUR/USD árfolyama összességébe véve továbbra is húz az 1,30-as szinthez, a dollár/forint kurzus pedig a 228-236 között ingadozik. 2012 eleje az esetleges leminősítéseken túl is hordoz bizonytalanságokat, január végére, február elejére várható a görög adósságleírás szabályainak a maghatározása, az eredetileg hangoztatott 50 százalékos leírás várhatóan megvalósul, ami előfeltétele annak, hogy további pénzeket folyósítsanak a görögöknek, hogy az ország működése folyamatos maradhasson. Nagy az esélye annak, hogy a dollár (már csak a menedékdeviza szerepéből fakadóan is) erős maradhasson 2012-re az euróval szemben, kicsi a valószínűsége annak, hogy az euró tartósan magára találjon – áll a kommentárban.

250 feletti frank/forint árfolyammal zárhatjuk az évet, sőt a 2012 eleje is azzal kecsegtet, hogy ezen a környéken rekedhet meg a kurzus, egyelőre úgy tűnik, hogy az SNB nem fog emelni az 1,20-as euró/frank árfolyamküszöbön, mivel az eurózóna felett nem akarnak oszladozni a borús fellegek, zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.