BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Még nem szárad a tinta az IMF-megállapodáson

A hazai novemberi infláció mind hó/hó, mind év/év alapon gyorsulóban van, az előbbi értéke 0,6 helyett 0,7 százalék, az utóbbi pedig a várt 4,2 helyett 4,3 százalék lett. A gyenge forint és az évközi jövedéki adóemelés (a gázolaj esetében) magas üzemanyagárakat eredményezett, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A forint gyengesége tartós, míg a jövedéki adóemelés egy egyszeri tétel volt, és mivel a belső fogyasztás nem valószínű, hogy fel fog pörögni a közeljövőben, ezért elméletileg a pénzromlás mértéke kordában tartható lesz, tehát volna esély arra, hogy ne szigorítson jövő kedden az MNB – vélekedett Karsai Péter. Csakhogy a külső gazdasági környezet bizonytalan, nem szárad még a tinta az IMF megállapodáson sem, így könnyen lehet, hogy mégis emelés lesz egy hét múlva. A mai reggel 306 körül indul a kereskedés, 303 és 307 közötti kereskedési sáv tűnik valószínűnek.

„A december 8-9-én tartott EU-csúcs nem győzte meg a befektetőket, sőt inkább csalódást keltett az, hogy nincsenek gyors, hatékony válaszlépések, intézkedések az adóssághelyzet konszolidálására és az integráció elmélyítésére. Tegnap a Moody’s hitelminősítő intézet máris bejelentette, hogy felülvizsgálja az eddigi besorolásait az uniós országoknak, mert szerintük kevés eredmény született a krízishelyzet megoldására. A Fitch is hasonló véleményt tett közzé, míg a Standard & Poor’s már a konferencia előtt figyelmeztetett, hogy lépni fog, ha nem hozza meg Európa a szükséges lépéseket” – írja Karsai Péter.

A három hitelminősítő intézet tehát bármikor előrukkolhat a leminősítésekkel, ez árazódik be az EUR/USD árfolyamába, tegnap reggel még 1,3360 volt az árfolyam ma reggel már 200 ponttal lejjebb, 1,3160-nál is járt a kurzus. A dollár/forint keresztárfolyamban 24 óra alatt 227-ről 232-re emelkedtek a jegyzések.

A svájci kormány is csökkentette a GDP növekedési várakozásait, magyarázatként leginkább a romló gazdasági környezetet és az erős frankot említették. Hiába lenne jó a növekedésnek az árfolyamküszöb emelése, ez egy ilyen bizonytalan környezetben könnyen visszaüthet, így marad egyelőre a szerény 0,5 százalékos gazdaságbővülés és a bizakodás, hogy Európa belátható időn belül talpra áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.