BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: El lehet felejteni a 300 alatti eurót

A forint az euróval és a svájci frankkal szemben is jelentősen gyengült kora hajnalra, miután kiderült: a magyar kormány – három másik tagállammal egyetemben – nem csatlakozik a tegnap létrehozott uniós gazdasági megállapodáshoz.

Egy euróért jelenleg 307,35 forintot adnak a bankközi devizapiacon, ami jelentős gyengülés a 305,73 forintos záróárhoz képest. Pedig a hazai deviza már így is visszakorrigált egy kicsit, hiszen ma már 308,98 forintot is adtak az euróért egy időben, az átlag viszont egyelőre a tegnapi záróár alatt marad.

A svájci frankkal 249,18 forinton kereskednek, de az alpesi deviza ma már jóval megugrotta a 250 forintos szintet is, tegnap 247,51 forinton zárt.

Devizapiaci kereskedők az MTI-nek azt mondták, nem tett jót a forintnak, hogy Magyarország nem csatlakozott azonnal az euróövezeti államoknak a költségvetési koordináció szigorításáról és a stabilizációs eszközök megerősítéséről kötött megállapodáshoz. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt bejelentette: az Országgyűlésnek meg kell vitatnia azt a kérdést, hogy Magyarország csatlakozzon-e az euróövezeti országok pénteken hajnalban született megállapodásához, mert az a nemzeti szuverenitást is érinti.

Az euró-dollár árfolyam ugyan már az Európai Központi Bank ülését követő sajtótájékoztató után gyengült, amit követtek a régiós devizák, de erre "rátett" Magyarország "kimaradása" az uniós megállapodásból, s nagyobb forgalom mellett masszív eladói hullám indult meg.

A szakértők szerint "el lehet felejteni" a 300 forint alatti eurós szintet. A piacok éberen figyelik, hogy mi szivárog ki az IMF tárgyalásokról, mi történik Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter lemondása után és azt, hogy az EU vezetői hogyan kommunikálják a fenti megállapodást. Elemzők szerint a brit elutasítás és az, hogy több ország, közöttük Magyarország a parlament jóváhagyását kéri az aláíráshoz, lassítja a folyamatokat, mert az egységes álláspont hiánya miatt fennmarad a bizonytalanság.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.