BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esett a forint és gyengültek a kötvények Orbán szavai után

A forint esett, és a magyar államkötvények gyengültek, miután a miniszterelnök, Orbán Viktor azt mondta, hogy a 2012-es költségvetést módosítani kell a lassabb gazdasági növekedési előrejelzés és a gyengébb forintárfolyam miatt – írja a Bloomberg.

A forint napon belül 1,1 százalékot esett, 305,4 euró/forintra hétfő délutánra. A 10 éves állampapírok hozama 16 bázisponttal emelkedett, 9 százalékra. A BUX ugyanakkor mérsékelt emelkedést tudott felmutatni.

A gazdasági növekedés a korábbi 1,5 százalékot várakozás helyett „legfeljebb” 0,5 százalék lehet jövőre, mert lassul az exportkereslet az euróövezetben, idézi Orbán Viktor vasárnap esti szavait a Bloomberg.

A forint gyengüléssel kezdte a napot, amelynek oka valószínűleg az, hogy Orbán Viktor elismerte, hogy a költségvetés tervezetében előre jelzett növekedési várakozás és valutaárfolyam elavult – vélekedtek az OTP Bank budapesti elemzői.

A költségvetést 1,5 százalékos GDP-növekedésre tervezték, és 2,5 százalékos deficitet céloznak jövőre. A büdzsét 268 forintos euró árfolyammal tervezték alappálya szerint.

Magyarország államadósságának törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár (CDS-felár) 585 bázispontra emelkedett a december 9-én mért 575 bázispontról.

A forinteszközöket a nemzetközi befektetői környezet romlása is eladói nyomás alá helyezte.

A költségvetést ki kell egészítenünk: csökkentenünk kell a növekedési előrejelzést, és a német gazdaságéhoz kell igazítanunk, valamint magasabb forintárfolyammal kell számolni - mondta hétfő délután Orbán Viktor napirend előtti beszédében. "Pénzügyi védőhálót is kell feszíteni, amelyre nem tudok jobb megoldást, mint az IMF-et."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.