BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülni kellene a forintnak, mégsem teszi

Nem javul a nemzetközi befektetői hangulat, nyoma sincs egy megkésett mikulás-rallynak a piacokon, mert továbbra sincs konkrét megnyugtató irány az adósságválság kezelését illetően, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A Fed nem jelentett be új QE3-as (mennyiségi monetáris lazító) programot, Kínában egyre több olyan adat lát napvilágot, ami a lassulás jeleire utal. Ma hajnali információk szerint például az újonnan kihelyezett jüan hitelek mértéke esett az előző hónaphoz képest – írja az elemző.

Tegnap viszonylag jól tartotta magát a forint a régiós társakhoz képest, miközben a Fitch hitelminősítő intézet rontott Bulgária, Csehország, Lettország és Litvánia aktuális besorolásának kilátásán. Ma 305-nél indul a reggel - ez relatív jó hír, hiszen az euró/dollár árfolyamának mélyrepülése alapján masszív gyengülést kellene produkálnia a forintnak – vélekedett Karsai.

Talán azért nem szállt még el az euro/forint keresztárfolyama, mert bízik a piac a gyors IMF megállapodásban, ami a tegnapi nyilatkozatok alapján 15-20 milliárd euró nagyságú lehet, és a végleges megegyezés január végére várható – mutatott rá.

„Nagyot erősödött tegnap délután a dollár az euróhoz képest, napközben még 1,32 körüli átlagáron folyt a kereskedés, de nem sokkal a hazai piaczárás előtt Angela Merkel nyilatkozata a lejtőre küldte az EU17-ek közös devizáját. A német kancellár nem támogatja az ESM alap kibővítését, így ezen a téren is folytatódik az EU-n belüli huzavona, Németország nyilvánvalóan el akarja kerülni azt, hogy lerontsák a hitelminősítők a legjobbaknak járó besorolásukat” – írja a Commerzbank közgazdásza.


Hozzátette: Az euró/dollár árfolyama a mélyrepülés következtében 11 hónapos mélyponton van, de könnyen lehet, hogy még az 1,30-as lélektani határ is áttörésre kerül lefelé, ha a ma tartott olasz kötvényaukció számai azt tükrözik, hogy Olaszország finanszírozási nehézségei elmélyülnek. Tegnap este a FED nem jelentett be újabb likviditásnövelő intézkedéseket, így a dollár az ilyen kockázatkerülő időszakban ideális menedékdeviza, azért is, mert a frank és a japán jen esetében ott lebeg az intervenció lehetősége.

A romló hangulat kis mértékben erősítette a frankot, az utóbbi napok 1,2350 körüli EUR/CHF árfolyama 1,2300 környékére módosult. Nincs túl nagy változás CHF/HUF fronton sem 247-249 között kereskednek a devizapárral. Pénteken fog találkozni az SNB elnöke a svájci kormány képviselőivel, hogy a szokásos év végi beszámolóját előadhassa. Részletekről nem adtak hírt, valószínűleg téma lehet az árfolyamküszöb emelése is, de továbbra is annak van nagyobb realitása, hogy majd akkor lép Hildebrand elnök és csapata, ha tartósan tisztul az égbolt Európa felett, zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.