BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másfél havi mélyponton a frank

A svájci frank másfél hónapos mélypontra esett az euróval szemben szerdán. A piacon egyre többen spekulálnak arra, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) 1,25-ös vagy 1,30-as szintre emeli az euróval szembeni minimális árfolyamot. Közben a kormányzat felől olyan jelzések érkeznek, hogy a negatív kamat lehetőségét is mérlegelik, amely szintén nem a frank erejét szolgálja.

A svájci pénzügyminiszter, Widmer-Schlumpf azt mondta, a kormányzat továbbra is mérlegeli a lehetséges intézkedéseket, beleértve a negatív kamatot is annak érdekében, hogy küzdjenek a frank ereje ellen.

A tőkekontroll és a negatív irányadó kamatok mind olyan kérdések, amelyeknek a vizsgálata folyamatban van, mondta Widmer-Schlumpf a parlamentben. Hozzátette: egy bizottság keresi a módját, hogy megakadályozzák a frank erősödését.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) minimális árfolyamküszöböt vezetett be 1,20-as szinten az euró/frank árfolyamában, miután az alpesi deviza majdnem paritásra erősödött, mert egyre mélyült az eurózóna adósságválsága, valamint romlottak a világgazdaság kilábalásának kilátásai.

Az SNB a deflációs és a recessziós kockázatok miatt tett lépéseket. Az SNB 0,25-ös szintről 0 százalékra csökkentette a 3 hónapos megcélzott kamatszintet (LIBOR) az árfolyamküszöb felállítása előtt, azonban ez nem volt elegendő ahhoz, hogy megállítsák a frank erősödését. Az árfolyamküszöb felállítása óta a befektetők nem támadták az 1,20-as szintet, ugyanakkor spekuláció alakult ki a piacon, hogy az SNB tovább emeli a küszöböt, mert a gazdasági adatok alapján Svájc recesszióba kerülhet és defláció alakulhat ki.

Kedden 0,5 százalékos deflációt mértek Svájcban novemberben, amely növeli annak valószínűségét, hogy az SNB lépéseket tesz a frank gyengítése érdekében. A munkanélküliség 3 százalékon maradt szezonálisan kiigazított adatok alapján novemberben, ami arra utal, hogy a munkaerőpiac továbbra is erős, ugyanakkor a gazdaság lassul. A kiigazítatlan adatok alapján 3,1 százalékra növekedett a munkanélküliség az előző havi 2,9 százalékos szintről.

A frank havi mélypontra süllyedt az euróval szemben szerdán, 1,24-es szint felett, amely közel áll az 1,25-ös szinthez, amelyre egyes elemzők szerint megemelheti az árfolyamküszöböt az SNB. Mások úgy vélik, hogy 1,30-ra kellene emelni ezt a szintet.

Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza azt írja, a tegnap közölt novemberi svájci inflációs jelentés fokozódó deflációt mutat. Az SNB korábbi nyilatkozatai szerint erre figyelnek a legjobban és szükség szerint lépnek is, ha kell. „Elképzelhető, hogy az 1,20-as euró/frank árfolyamküszöböt megemelnék 1,25-re, vagy akár ennél is magasabbra. Csakhogy jelenleg a bizonytalan EU-s gazdasági környezet miatt hazárdírozás lenne meghozni egy ilyen döntést, így csak akkor várható SNB akció, ha kikristályosodik, hogy merre tart az eurozóna: újult erővel kifelé a válságból, vagy továbbra is a döntésképtelenség dominál, zárta kommentárját” – vélekedett.

A svájci frank árfolyama szeptember vége óta nem járt 240 forint körül. A múlt héten még 250 forint körül jegyezték a frankot. Délután 241,5-ös szinten jegyzik a frankot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.