BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyakat kapott a Mol

A piaci hírek alapján az ExxonMobil vételi ajánlatot tett a Gulf Keystone Petroleumra (GKP) 8 GBP-s áron. A GKP pénteken 1,5 GBP körüli árfolyamon zárt a kereskedésben, ám a pletykák szerint a menedzsment még erre az ajánlatra sem bólintana – írja az Equilor. A Mol jelentős emelkedést mutat hétfőn délelőtt a BÉT-en.

A GKP a MOL kuridsztáni partnere az Akri-Bijeel és Shaikan blokkokban évek óta. A GKP az ősz folyamán finanszírozási problémákkal küzdött, felmerült, hogy egyes eszközeinek eladásából avagy tőkeemelésből finanszírozná magát.

A mostani bejelentés is arra utal, hogy jelentős potenciállal rendelkezik a kurdisztáni kutatás, amelyet a vételárban is érvényesítenének. A MOL szempontjából javítja a projekt megítélését a mostani ajánlat, ráadásul az ExxonMobil érkezése jó időre rendezné a finanszírozási kérdéseket a projektben – vélekednek az Equilor elemzői.

A MOL és az ExxonMobil korábban már dolgozott együtt, Magyarországon nem konvencionális gázmezők kiaknázásán dolgoztak, de végül lezárták ezt a projektet.

A Mol 6,4 százalékot erősödött hétfőn délelőtt a Budapesti Értéktőzsdén, 18 320 forintra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.