BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább szakad a forint

A forint tovább gyengült péntek kora estére a délutáni jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.

Az eurót 19 órakor 314,56 forinton jegyezték, délután fél ötkor még 313,96 forintnál járt. Az euró most 13,12 százalékkal erősebb a magyar valutához viszonyítva tavaly év végi értékénél. Fél 8 körül 315 forint felett jegyezték a közös európai devizát a bankközi piacon.

A piac aktivitása rendkívül alacsony volt, a forint gyengülése egyrészt a régiós devizák gyengülésével függött össze, másrészt szerepet játszott benne, hogy az Országgyűlés pénteken fogadta el a jegybanktörvényt, valamint a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonását lehetővé tevő jogszabályt - mondták el kereskedők.

A jegybanktörvény visszavonását levélben kérte Orbán Viktortól az Európai Bizottság elnöke, és elemzők szerint ez a nézeteltérés hátráltathatja az EU-IMF-el folytatott tárgyalásokat egy esetleges készenléti hitelről.

A Magyar Nemzeti Bank pénteki közleménye szerint a jegybankot érintő elfogadott két jogszabály veszélyezteti a magyar gazdaság stabilitását, ezért súlyosan sérti Magyarország érdekeit. Az új jogszabályok együttese a MNB álláspontja szerint megteremti a jegybanki döntéshozatal kormányzati, pártpolitikai érdekek szerinti befolyásolásának lehetőségét, amely ellentétes a Magyarország által aláírt és elfogadott nemzetközi szerződéssel, az Európai Unió alapdokumentumával.

A svájci frank 258,72 forinton állt este, a délutáni 257,95 forint után.

A dollárt ekkor 242,18 forinton jegyezték a délutáni 241,93 forintot követően. A dollár most 17,26 százalékkal erősebb a forinthoz képest, mint tavaly év végén volt.
A térségi fizetőeszközök közül lengyel zlotyból péntek este 4,4595 ért egy eurót, ezzel az euró 1,31 százalékkal erősödött csütörtök estéhez képest a zloty viszonylatában. Egy euró ekkor 25,459 cseh korona volt, 1,08 százalékot gyengülve az előző esti koronaárfolyamhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.