BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: IMF-szerződés nélkül nem lesz könnyű áttörni a 310-es eurót

Az eddigi washingtoni IMF tárgyalásokról nem érkezett érdemi információ, ma várhatóan folytatódnak a tárgyalások, holnap pedig már a főigazgatóval, Christine Lagarde-dal zajlik tovább az egyeztetés – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Előrelépés volt tegnap az EU részéről is: január 20-ára Olli Rehn is adott időpontot a magyar tárgyalódelegációnak. Ez utóbbi hír lökést adott tegnap a forintnak, olyannyira, hogy a késő esti órákban 308,50-ig szúrt le az euró/forint árfolyama, de a 310 alatti árfolyam tiszavirág életű volt, hamar visszakorrigált a kurzus, ma reggel már 312 felé vette az irányt a kereskedés.

A CDS-felárunkban is javulást láthattunk, a referencia csődbiztosításunk tegnapi záróértéke 690 bázispontról 665-re csökkent. A másodlagos kötvénypiacon viszont nem volt egyértelmű hozamcsökkenés, a rövidebb futamidejű papírok esetében volt némi hozamcsökkenés, de a hosszabb kötvényeknél emelkedést tapasztalhattunk – írja Karsai Péter.

„Ha a globális befektetői hangulat javulna, akkor is arra számíthatunk, hogy a 310-es árfolyamszintet nem lesz könnyű tartósan áttörni lefelé, mindaddig, amíg nincs IMF szerződésünk” – vélekedett a közgazdász.

Tegnap a Fitch hitelminősítő intézet némileg stabilizálta az euró árfolyamát azzal a nyilatkozatával, hogy nem lát okot a német, osztrák és a francia AAA besorolás rontására. Ma és holnap is a kötvényaukciók lesznek a figyelem középpontjában. Ma a németeknél lesz 4 milliárd eurós, 5 éves kötvénytender, majd holnap a spanyolok igyekeznek a piacra dobni állampapírt, 17 milliárd euró értékben.

Az aukciókon kívül a görög adósságleírás is hamarosan a terítékre kerül. A hírek szerint a magánbefektetőkkel folytatott tárgyalások a leírás mértékéről, és egyéb feltételekről már a végső stádiumban vannak. Arra lehet számítani, hogy a leírás mértéke minimum 50 százalékos lesz, és egyes becslések ennél jóval nagyobb arányú veszteségleírást sem zárnak ki. Az euró/dollár árfolyama némileg korrigálhat felfelé, nagyjából 1,2850 környékére, de persze ehhez az is szükséges, hogy ne romoljon a hangulat – áll az elemzésben.

Az SNB élén történt változások miatt felmerült a kérdés, hogy kitart-e a Svájci Nemzeti Bank a szeptemberben bevezetett 1,20-as euró/frank árfolyamküszöb mellett. A svájci defláció mélyülése miatt az árfolyamküszöb eltörlése tovább rontaná a helyzetet, így vélhetőleg ez a verzió nem lesz valós opció. A tegnapi forinterősödés a frank/forint árfolyamán is látszik, 260-ról 256,50-ra csökkent a kurzus, mutat rá a Commerzbank elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.