BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eljött a nagy nap: Fellegit fogadja az IMF igazgatója

Egyelőre nincsen szó még szándéklevélről, amit átadott volna a magyar tárgyalódelegáció az IMF-nek, eddig csupán puhatolózó, nem hivatalos egyeztetések folytak – kezdi elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Fellegi Tamást ma fogadja az IMF igazgatója, de az eredmények, információk csak késő este várhatóak. Amíg igyekszünk közös nevezőt találni a Nemzetközi Valutaalappal, addig az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, a 2004 óta érvényben lévő túlzott deficit eljárást magasabb szintre emeli, amit azzal magyaráznak, hogy a magánpénztárak egyszeri bevétele nélkül a költségvetési hiány hat százalék lenne, azaz nem javult az egyensúly – írja Karsai Péter.

Hozzátette: „tegnap még az a hír is felröppent, hogy az Európai Bizottság felfüggeszti a magyarok kohéziós alapjából az euró utalásokat, ami előzetes becslések szerint az éves GDP 1,7 százaléka is lehet”.

A 310-es támasz az EU/IMF szerződés hiányában masszívnak bizonyul, a mai reggelen 311-312 között kereskednek az euró/forint devizapárral. Délelőtt az ÁKK 33 milliárd forintos kötvényaukciót tart - a kereslet, illetve a hozamok alakulása irányt adhat az euró/forint kurzusának a nap hátralévő részében – vélekedett.

„Kamatdöntő ülést tart ma az EKB, Mario Draghi regnálása óta várhatóan most először nem nyúlnak az alapkamathoz, legalábbis az elemzői várakozások azt mutatják, hogy nem lesz ma csökkentés. Ma a sajtótájékoztatón szokásos módon az EKB kötvényvásárlási stratégiája lesz a figyelem középpontjában, de nem várható itt sem nagyobb fordulat, Draghi úr valószínűleg nem fog hajlani arra, hogy emeljék az EKB által megvásárolt állampapírok mennyiségét” – áll az elemzésben.

A kamatdöntésig elvileg oldalazásra számíthatunk, az euró/dollár árfolyama valamivel 1,27 felett stagnálhat, de késő délelőtt spanyol és olasz kötvényaukciókat tartanak, melyek „belezavarhatnak” az euró/dollár árfolyam 1,2720 körüli nyugalmába. Gyakorlatilag nincs különbség a mai és a tegnapi frank/forint árfolyamok között, 256-257 környékén jár ma is a kurzus. Esély van a 255 alatti árfolyamra is, de ahhoz pozitív EKB nyilatkozatok szükségesek a délután folyamán, zárta elemzését Karsai Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.