BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódó hanyatlás: 323 felett az euró! - Megszólal a nép, videó

A forint 320,5-ös reggeli árfolyamszintről 323,5 közelébe szakadt délelőtt az euróval szemben. Ez újabb történelmi mélypontot jelent.

A forint közel egy százalékot veszített értékéből csütörtök délelőtt, míg a régiós devizák egyaránt 0,2 százalékkal gyengültek.

Tegnap ezt írtuk: „A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben azt írta, hogy a „forintárfolyam szerdán jól láthatóan nem  a gazdaságpolitikára reflektál, hanem a közeljövőben megkezdődő tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval”.

Fellegi Tamás, a magyar delegáció vezetője a Figyelőnek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a kormány kifejezett szándéka a gyors megállapodás, nem kívánják elhúzni a tárgyalásokat.
Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára ugyanakkor szerdán azt mondta, hogy nem lenne tragédia, ha nem állapodnánk meg az IMF-fel.

Orbán Viktor miniszterelnök néhány nappal ezelőtt pedig úgy fogalmazott, hogy IMF-megállapodás nélkül is megállunk a saját lábunkon, mivel a 2012-es költségvetés egy figyelemre méltó alkotás.

Egyrészt, a befektetők nem biztosak abban, hogy az EU/IMF delegációja hajlandó lesz-e tárgyalni Magyarországgal annak tükrében, hogy a Parlament elfogadta az általuk kritizált törvényeket. Másrészt, a nyilatkozatok alapján nem egyértelmű, hogy Magyarország mindenképp a megállapodásra törekszik. A bizonytalanságok tükrében nem meglepő a forint hanyatlása. Amennyiben további negatív információk jelennek meg Magyarország – illetve a várhatóan esedékes tárgyalások – kapcsán, akkor újabb mélységekbe kerülhet a forint.”

Megvizsgálja a novemberben elvégzett éves felülvizsgálatról és program utáni megfigyelésről készült jelentést, de nem foglalkozik a magyar kormánynak az új elővigyázatossági hitelkeretre vonatkozó kérésével - mondta az IMF budapesti képviselője, Iryna Ivaschenko a Dow Jones hírügynökségnek.

„Az EU-val, illetve az IMF-fel való hivatalos tárgyalások bizonytalansága - amelyet egyes gazdaságpolitikusoknak a megegyezés fontosságát kisebbíteni igyekvő nyilatkozatai is erősítettek -, illetve bizonyos EU-szankciók kockázata növekvő nyomás alatt tartja a forintot, melynek a december utolsó hetében kezdődött gyorsabb leértékelődése már meghaladta az 5 százalékot” – vélekedett Trippon Mariann és Jobbágy Sándor.

A CIB Bank közgazdászai szerint  piaci nyomás hatása már a gazdaságpolitikai nyilatkozatokon is kezd érződni és várhatóan folytatódik az engedékenyebbé váló hangnem a hivatalos tárgyalások megkezdése érdekében. Egy érdemi piaci korrekcióhoz azonban egy megfelelő eredménnyel kecsegtető hivatalos tárgyalási hírre lehet szükséges.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.