BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gabonától aranyig - Befektetési tippek 2012-re

Az árupiacokon is lehet vonzó befektetési lehetőséget találni. Az arany ára még mehet följebb, ahogy az ipari fémeké is, a kőolaj ezzel szemben túlárazottnak tűnik a Solar Capital szerint. A gabonák és soft árupiaci termékek esetében az időjárásra érdemes odafigyelni.

Az idén is lehetnek olyan árupiaci eszközök, amelyekbe megérheti befektetni – mondta lapunknak Skáre Balázs, a Solar Capital kereskedője. Az egyik legkedveltebb befektetés volt az elmúlt hónapokban az arany, ennek árával kapcsolatban is bizakodó a szakember. A nemesfém ára tavaly érte el a történelmi csúcsát, akkor a bank- és államcsődöktől való félelem repítette az unciánkénti 1900 dolláros szint fölé. Mára ezek a félelmek valamelyest csillapodtak, így az ár is korrigált.

„A problémák azonban nem oldódtak meg” – figyelmeztet Skáre. Az adósságválság tovább gyűrűzhet az Egyesült Államokra is, hiszen az idén lejáró állampapírok jelentős része amerikai hitelpapír, és ez eredményezhet még nagy pánikot a piacon. Szintén az arany árát erősítheti, ha a Fed további mennyiségi lazítással pénzt pumpál a piacokba. Ez egyrészt a likviditásbőség miatt növelheti a vásárlók számát, másrészt a dollár gyengítésén keresztül emelheti meg a nemesfém zöldhasúban számolt árát.

A Solar Capitalnél épp ezért úgy vélik, az idén könnyen 2000 dollár fölé emelkedhet a sárga fém unciánkénti ára, a mostani korrekció pedig csak átmenetinek bizonyul majd. A befektetőket mindenesetre még óvatosságra intik: azt javasolják, ha 100-150 dollárt esik a nemesfém ára, vásároljanak be fizikai aranyból, ami biztonságot nyújthat bármilyen piaci környezetben. A kőolajat ezzel szemben túlárazottnak érzi Skáre Balázs.

„A 100 dolláros hordónkénti ár nem indokolt, még akkor sem, ha többen riogatnak termeléscsökkenéssel” – vélekedik a szakember. Jelenleg az energiahordozó indokolt ára hordónként 80-85 dollár környékén lehet, a mintegy 20-25 százalékos felárat geopolitikai tényezők okozzák. A legfontosabb ezek közül Irán, ahol atomfegyver kikísérletezésétől tartanak. Az ezzel kapcsolatos fejlemények komolyan megingathatják a fekete arany árfolyamát. Néhány napja például, amikor az Európai Unió bejelentette, az arab országgal szembeni olaj-embargót fél évre felfüggeszti, a kőolaj árának gyors csökkenéséhez vezetett. Ha viszont elmérgesedne a viszony Irán és a nyugati világ között, és az USA esetleg háborúba kezdene az arab országgal, azonnal legalább 50 dolláros olajár-emelkedéshez vezetne – mondja Skáre.

Irán mellett a részvénypiac alakulása is befolyásolhatja a fekete arany árát, ha a részvények árfolyama emelkedik, az valószínűleg a kőolajra is pozitív hatással lesz. Emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a dollár helyzetét sem. Az amerikai valuta már négy hónapja szinte folyamatosan erősödik az euróval szemben, ha viszont megfordul a trend, és gyengülni kezd a zöldhasú, az is a kőolaj árának emelkedését hozhatja magával. A kisbefektetőknek a Solar Capital az olajjal kapcsolatban azt ajánlja, óvatosan forgassák ebben az eszközben a pénzüket, és a kiszámíthatatlan geopolitikai történések miatt a hétvégékre sose hagyjanak nyitva pozíciókat.

Az ipari fémek közül a rézről azt szokták mondani: árazása pontosan követi a gazdaság állapotát. A vörös fém ára tavaly a recessziós félelmek kiteljesedésével esni kezdett, és mintegy 20 százalékot csökkent 2011 során. A jelenlegi tonnánkénti 8 ezer dolláros árban az látszik, hogy a kínai gazdaság lassul, az európai szenved, és az amerikai is éppen csak a víz fölött van, emellett természetesen erre a nyersanyagra is rányomja a bélyegét a dollár erősödése. Hasonló helyzetben van az alumínium, amelynek keresletét nagy mértékben csökkenti a kínai gazdaság lassulása. Mindezek ellenére a Solar Capitalnél úgy vélik, az első félévben jöhet még áremelkedés az ipari fémek piacán is. Túl sok negatív hír volt ugyanis az elmúlt időszakban, így bármilyen pozitív történés felfelé mozdíthatja el az árfolyamokat.

Az elmúlt évek egyik slágertémája lett a ritka földfémek piaca. Ezekből a kitermelés 90-95 százaléka jelenleg Kínában történik, így a távol-keleti ország tartja a kezében a piacot. A befektetőknek, ha részesedni szeretnének a ritka földfémek árfolyamának emelkedéséből, azt leginkább olyan cégeken keresztül tehetik meg, amelyek ezek kitermelésében érdekeltek. Skáre szerint viszont a kínai bányacégekkel érdemes óvatosan bánni, nem biztos ugyanis, hogy megfelelően transzparensen működnek. Jobban járhatnak a kisbefektetők, ha inkább kanadai ritka földfémes céget keresnek.

Gabonafélék: ingoványos a talaj

Magyarországon népszerű árupiaci befektetésnek számítanak a gabonák is. Ezek árának alakulását alapvetően az időjárás határozza meg, főleg Észak- és Dél-Amerika területén, mivel a fő terményekből, a búzából, kukoricából és szójából az Egyesült Államok, Brazília és Argentína a legnagyobb termelők. Ha más kevéssel is javulnak vagy romlanak a terméssel vagy az készletekkel kapcsolatos várakozások, az komoly elmozdulást idézhet elő az árakban.

A múlt héten is ez történt: arra a hírre, hogy az amerikai készletekkel kapcsolatos várakozások javultak, azonnal esni kezdett a búza ára. „Ezen a piacon nehéz most favoritot találni, mindig az időjárás szabja meg, mibe érdemes befektetni” – mondja Skáre. Hasonló a helyzet az úgynevezett soft árupiaci termékeknél, mint amilyen a kávé, a cukor, a kakaó vagy a gyapot. Jelenleg ebben a kategóriában éppen a fagyasztott narancslé kapott szárnyra, az Egyesült Államok élelmiszeripari felügyelete ugyanis a brazil narancsszállítmányokban gombaölő-szerre utaló nyomokat talált, ezért megállított minden határon túlról érkező narancsszállítmányt, amíg át nem vizsgálják őket. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.