BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konkrét IMF-lépésekre lesz szükség a forint erősödéséhez

A magyar piacra egyelőre kevésbé vannak hatással a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) kezdendő tárgyalásokkal kapcsolatos hírek, és inkább a nemzetközi irányok befolyásolhatják a kerekedést - vélekedett a Concorde és a KBC elemzője.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a magyar piac már nem reagál minden, az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos hírre, ugyanis ezek az utóbbi napokban megritkultak, így vélhetően a Budapesti Értéktőzsde is követi a nemzetközi piacokat, ahol viszont a nagyobb mozgások nélküli csendes emelkedés volt jellemző az idén. A szakértő ennek megfelelően pénteken is nulla körüli nyitást és minimálisan afölötti zárást valószínűsít a BÉT-en, de szerinte az egyre nagyobb bizalom az IMF-fel való megegyezésben hozhat plusz vevőket idővel, különösen az OTP-ben.

Králik István, a KBC Securities üzletkötője az MTI-nek elmondta, hogy a csütörtöki óvatos optimizmus a hét utolsó kereskedési napján is kitarthat a BÉT-en, de stabilak maradnak az árfolyamok, további áremelkedés nem várható. Az IMF/EU-tárgyalások kapcsán ő is úgy vélekedett, hogy most már konkrét tettekre lesz szükség a forint további erősödéséhez, és ahhoz, hogy a tárgyalásokkal kapcsolatos hírekre reagáljon a BUX.
 
A CIB reggeli elemzése szerint "sem konkrét eredményt, sem meglepő fordulatot nem hozott" Fellegi Tamás IMF-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter tárgyalása Washingtonban a kiadott nyilatkozatok alapján. Fellegi Tamás megerősítette a kormány elkötelezettségét a piacok bizalmát visszanyerő gazdaságpolitikai lépéseket illetően, míg Christine Lagarde, az IMF első embere egyértelművé tette: a hivatalos tárgyalások megkezdésének feltétele, hogy világos lépések váljanak láthatóvá az érintett gazdaságpolitikai területeken és hogy az EU illetékes szervei is támogassák Magyarországot.

Pénteken publikálják a decemberi magyar és lengyel fogyasztói árindexeket, az Egyesült Államokban pedig a fogyasztói bizalmi indexet, az árumérleg adatokat és az importár statisztikákat teszik közzé. Olaszország a csütörtöki sikeres kincstárjegy aukció után államkötvény árverést tart - hívja fel a figyelmet a CIB.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 271 pontos, 1,62 százalékos emelkedéssel, 17.030,52 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 12,98 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek a Magyar Telekom kivételével - amely tartotta árfolyamát - a szerdai záráshoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.