BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Martonyi nagyot erősített a forinton

„Készen állunk arra, hogy megfontoljuk a jogszabályok megváltoztatását, amennyiben ez szükséges” – írta az Európai Bizottságnak küldött levelében Martonyi János. A külügyminiszter utalt az új jegybanktörvényre, valamint az MNB és a PSZÁF összevonását lehetővé tevő törvényre. A nemzetközi hírügynökségeken is megjelent a hír, amely tovább segítette a forint árfolyamát.

A kormány bejelentette, hogy kész módosítani a vitatott törvényeket – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Az elemző rámutatott: a forint tovább erősödött, miután a Reuters hírügynökség közölte a hírt.

Az eurót 311 forint alatt jegyzik a bankközi devizapiacon kedd délután, amelyre a hajnali 316-ról erősödött a forint. Suppan Gergely elmondta, hogy a CDS-felár 25 bázisponttal 665 pontra csökkent napközben.

Emlékezetes, az informális tárgyalások azért szakadtak meg Magyarország és a nemzetközi szervezetek között, mert az EU-IMF delegáció úgy vélte, hogy az új jegybanktörvény sérti az MNB függetlenségét. Ennek ellenére a kormányzat még tavaly elfogadta a vitatott törvényeket, így a befektetők úgy látták, csökken annak valószínűsége, hogy Magyarország képes lesz megállapodni egy hitelkeretről. Ennek hatására történelmi mélypontra hanyatlott a forint az euróval szemben 324-es szint felett. Az elmúlt napok eseményei ugyanakkor arra utalnak, hogy a kormány kész engedni az EU-nak és az IMF-nek.

Az Európai Bizottság jelenleg is elemzi a törvényeket, hogy azok összhangban állnak-e az EU joganyagával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.