BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megközelítette a frank a kritikus szintet

Hétfőn több mint 3 hónapos csúcsra erősödött a svájci frank az euróval szemben. Az alpesi deviza megközelítette az 1,21-es szintet a közös európai valutával szemben, vagyis egyre közelebb kerül a Svájci Nemzeti Bank (SNB) szeptemberben bejelentett minimális árfolyamküszöbéhez.

A svájci frank december elején még 1,24-es kurzus közül mozgott az euró ellenében, majd folyamatos erősödéssel megközelítette az 1,20-as küszöbértéket.

Emlékezetes, az SNB december közepén tartott negyedéves ülésén nem határozott arról, hogy megemelje a minimális árfolyamszintet, és a jegybanki közleményből nem derült ki, hogy a központi bank jelenleg erőteljesen aggódna a defláció, illetve a recesszió rémképétől.

Ugyanakkor hozzátették, ha ilyen veszélyeket látnak, akkor lépéseket fognak tenni a svájci frank további gyengítése érdekében. Svájci tisztségviselők úgy gondolják, hogy a franknak idővel gyengülnie kell, és az egyensúlyi szint 1,30 felett lenne.

Miután elszállt a spekuláció, hogy az SNB rövidebb távon feljebb emeli az 1,20-as árfolyamküszöböt a frank erősödésnek indult az euróval szemben, valamint az adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak is táptalajt nyújtottak az alpesi deviza erősödéséhez.

Az 1,20-as szinttől már csak 1 százalékra áll az euró/frank jegyzése. Hétfő délelőtt a 200 napos mozgóátlag (1,216) közelében, némileg felette pattog a kurzus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.