BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyolc egységgel erősödött a forint tegnapi mélypontjáról

A forint tovább erősödött pénteken, miután csütörtökön fordulni tudott a hazai deviza 324 feletti szintről. Az eurót 316 forint körül jegyzik péntek délelőtt.

Fellegi Tamás, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter tudta megállítani a forint esését miután bejelentette, hogy gyors megállapodásra törekszünk a Nemzetközi Valutaalappal, valamint nem csupán egy elővigyázatossági, hanem készenléti hitelről is tárgyalhat. A forint erejét tovább támogatta a javuló nemzetközi befektetői környezet.

Ugyanakkor, ha kedvezőtlen hírek érkeznének az IMF-tárgyalások kapcsán (nem csupán a magyar kormányzat részéről, hanem akár az EU, illetve az IMF részéről), akkor a forint a nemzetközi hangulattól függetlenül mozoghat, a gyengülés felé is.

Kedvező hír lehet, hogy megbeszélés kezdődött péntek reggel a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában Orbán Viktor kormányfő,  Simor András jegybankelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter, illetve a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály részvételével.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a piac bízik a kormányzatban, illetve a retorikai fordulat elég volt ahhoz, hogy megállítsa a forint mélyrepülését. A piacon azonban vannak olyan hangok, melyek továbbra is azt sejtetik, hogy a kormány csak nagyon nehezen tud majd megegyezni az IMF-fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.