BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyakat kapott a forint

A forint jelentősen erősödött csütörtök délelőtt, 311,5-ös szintről 307 közelébe az euróval szemben. A forint több mint 1,4 százalékkal erősödött napon belül.

Egyrészt a kedvező nemzetközi hírek (sikeres olasz és spanyol aukció), másrészt Magyarországgal kapcsolatos események is erősítették a forintot. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) sikeresen bocsátott ki 3, 5 és 10 éves államkötvényeket, a tervezettnél nagyobb mennyiségben, és az előző aukcióhoz képest alacsonyabb hozammal. A piaci bizalom ezen tesztjét tehát sikeresen kiállta Magyarország.

A forint gyengülését (324 felett új történelmi mélypontot ért el ebben az évben) az tudta megfordítani, hogy a kormányzat változtatott retorikáján az IMF-tárgyalások kapcsán, és elkötelezettnek tűnik egy megállapodás megkötésére.

A kormányzat mind a hitel típusának kérdésében, mind a vitatott jogszabályok kapcsán hajlandónak tűnik kompromisszumra. „Készen állunk arra, hogy megfontoljuk a jogszabályok megváltoztatását, amennyiben ez szükséges” – írta a héten nyilvánosságra került levelében az Európai Bizottságnak Martonyi János. A külügyminiszter utalt az új jegybanktörvényre, valamint az MNB és a PSZÁF összevonását lehetővé tevő törvényre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.