BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vérengzés a forint piacán: Történelmi mélypont

Szerda reggel új historikus mélypontra hanyatlott a forint. Az eurót 319 forint felett jegyzik a bankközi devizapiacon. A forint a reggeli 316-os kurzusról kezdett el gyengülni.

A korábbi történelmi mélypont tavaly novemberben alakult 317,9-es árfolyamon a Bloomberg adatai alapján.

A forint több mint 0,8 százalékot esett napon belül, míg a cseh korona 0,45 százalékot veszített értékéből. A lengyel zloty 0,2 százalékot esett szerdán.

A forint egyre sérülékenyebbé vált az elmúlt hetekben, miután kétségessé vált, hogy Magyarország képes lesz-e megegyezni a Nemzetközi Valutaalappal egy hitelkeretről.

Tovább emelkedtek a hozamok az államkötvények másodlagos piacán. A 10 éves állampapír kamata 22 bázisponttal ugrott, 10,59 százalékra.

Amennyiben tartósan 10 százalék felett alakulnak a hozamok, akkor a finanszírozás fenntarthatatlanná válik.

Az ország csődkockázata (CDS-felár) új történelmi csúcsra került 655 bázisponton – írja a Bloomberg.

A csőd kockázata kedden meghaladta a 36 százalékos halmozott valószínűséget az irányadó 5 éves időhorizontra. A Markit szerdai, napközbeni adatai alapján a csőd valószínűsége már 38 százalékos.

„Már a 3 éves kötvény hozam is 10 százalék fölött van, az 5 éves pedig már közelebb van a 11 százalékhoz. Pestiesen szólva a vak is látja, hogy nagy baj van, ez a helyzet hosszabb távon így nem eredményez fenntartható adósság pályát” – mutat rá Karsai Péter.

„Az egyetlen gyors megoldás rövidtávon az IMF szerződés lenne, amivel korántsem oldódna meg minden, de egy védőhálóval az árfolyam és a hozamok is moderáltabb szintekre kerülnének” – emelte ki a Commerzbank közgazdásza.

Hozzátette, most még üdvös a helyzet abból a szempontból, hogy a nemzetközi hangulat semlegesnek mondható, de amint úrrá lesz a medve a piacokon, akkor biztosra vehető, hogy a forintot akkor sem nem fogják megkímélni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.