BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hét végére javított az olaj

Emelkedni kezdett a nyersolaj árfolyama pénteken, miután a kereskedők kedvező foglalkoztatottsági adatokat vártak az Egyesült Államokból – jelentette a Bloomberg hírügynökség.

A javuló piaci hangulat ugyanakkor csak a szépítéshez volt elég, és nem a teljes, 3 százalékos heti veszteség eltüntetéséhez.
Az amerikai piacon meghatározó West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj hordójáért 96,57 dollárt adtak a hét utolsó kereskedési napján a kereskedők, amely enyhe, néhány centes emelkedést jelentett a csütörtöki árhoz képest. Az északi-tengeri brent ugyanakkor jóval többet javított: a nyersolajféleség hordójáért 112,6 dollárt adtak a piacon márciusi szállításra, ez félszázalékos emelkedést jelentett.

Elemzők szerint az olaj árának emelkedéséhez biztató makrogazdasági adatokra lenne szükség, amelyek alapján a befektetők elhihetnék, hogy növekedésnek indul a kereslet. Ilyen adatok azonban egyelőre nem nagyon vannak a piacon, sőt, az amerikai energiahivatal legfrissebb számai szerint az USA-ban napi 7,97 millió hordóra csökkent a benzinfogyasztás, amely a legalacsonyabb érték 2001 szeptembere óta. A legnagyobb olajexportálókat tömörítő OPEC ugyanakkor a következő hetekben növelni fogja a szállítást, a hideg idő miatt várható felhasználásemelkedés miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.