BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző a görögökről: Csak a szokásos fogadkozás

Ugyan sikerült elvi megállapodást elérni a görög pártoknak a szükséges megszorításokról, de ezeket még el kell fogadnia a törvényhozásnak is. A második mentőcsomag jóváhagyásához a trojka szerint további 325 millió eurós megszorítás szükséges, amivel az idénre tervezett deficit mértéke tartható lehet, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Lesz nyugdíj és fizetéscsökkentés, valamint cégek és állami ingatlanok privatizációja. A megszorításokon túl még konszenzusra kell jutni a magánhitelezőkkel is, de itt még nincs előzetes megállapodás, csupán szokásos fogadkozások, hogy nagyon közel állnak a felek álláspontjai és már csak néhány pontban kell megegyezni – írja elemzésében Karsai Péter.

Jövő szerdán a görög hogyan-továbbról lesz egy újabb Ecofin konferencia, addigra remélhetőleg minden feltétel teljesül, és akkor többé-kevésbé pont kerülhet a görög adóssággondok végére (onnan a portugálok kerülhetnek a figyelem középpontjába). A mai napra 290-293 közötti kereskedésre számíthatunk – vélekedett a Commerzbank közgazdásza.

„Ahogy arra számítani lehetett, nem módosult az EKB alapkamata, maradt a rekord alacsony egy százalékon. Változni fognak viszont az EKB fedezetelfogadási szabályai, de a konkrétumok csak később lesznek ismertetve. Az európai gazdaság állapotáról Draghi úr nem festett rózsás képet – az utolsó negyedéves számok visszaesést jeleznek -, viszont az inflációs célok nincsenek veszélyben, ami némi öröm az ürömben” – mutatott rá az elemző.

Kiemelte: Attól, hogy a görögöknél még csak részeredmények vannak, kicsit talán elbizonytalanodtak a kereskedők 1,3320-ról 1,3250-re erősödött a dollár az euróval szemben. Ha a következő EU-csúcsra, február 15-re lesz végleges görög koncepció, akkor megfordulhat az euro gyengülő trendje. Ez különösen igaz lenne, akkor ha a többi pengeélen táncoló országot is el tudná látni az EU-IMF duó egyfajta mentőhálóval, ami baj esetén segítene a komoly nehézségek elkerülésében. Ma 218-222 közötti dollár/forint kereskedés várható.

Az euró/frank árfolyama 1,21-nél stagnál, az euró/forint kissé gyengülve 291,50-292,50 közé került, így a mai nap nincs nagy valószínűsége a 240-es frank/forint szint áttörésének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.