BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres a svájci jegybank akciója

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) csökkenő valutatartalékai azt mutatják, hogy a politikai döntéshozók korlátozzák a frank erősödését anélkül, hogy valutát adnának el. A nyíltpiaci intervenció hatására 2010-ben a központi bank rekordveszteséget könyvelt el.

Az SNB valutatartaléka szeptemberben tetőzött, abban a hónapban, amikor a központi bank bevezette az 1,20-as minimális árfolyamküszöböt. Januárban a tartalékok 11 százalékkal, 227,2 milliárd frankra csökkentek az előző hónaphoz képest – közölte a jegybank kedden.

A döntéshozók tavaly szeptember 6-án vezették be a minimális árfolyamküszöböt, miután a frank paritás közelébe erősödött augusztusban az euróval szemben. A befektetők a szuverén adósságválság miatt kerestek menedéket – írja a Bloomberg. Az euró/frank jegyzés tegnap 1,209 közül alakult, és nem érte el a kritikus szintet.

Az SNB 2010-ben 19,2 milliárd frank veszteséget halmozott fel, mert 15 hónapon keresztül külföldi deviza vásárlásával próbálta megakadályozni a frank további felértékelődését.

„Az árfolyamküszöb rendkívül sikeres” – mondta Peter Rosenstreich, a Swissquote Bank vezető valutastratégája. Az első intervenció alkalmával hatalmas veszteség érte a bankot, de most találtak egy sokkal hatékonyabb utat, tette hozzá.

Az SNB ideiglenes elnöke, Thomas Jordan tegnap azt mondta, hogy a frank továbbra is nagyon erős. A politikai döntéshozók nem engedik, hogy a valuta tovább erősödjön – tette hozzá.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megvédjük az 1,20-as minimális euró/frank átváltási árfolyamot. Ez az elkötelezettségünk az egész időszakra vonatkozik attól kezdve, hogy a piacok kinyitnak hétfőn Sydneyben, egészen addig, amíg be nem zárnak pénteken New Yorkban. Nem toleráljuk, hogy a minimális átváltási árfolyam alatt kereskedjenek – nyilatkozta Thomas Jordan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.