BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árfolyamgát önkormányzatoknak

Az önkormányzatoknak is létrehozott egy árfolyamgátas konstrukciót az OTP Bank. A hitelintézet úgy véli, a konstrukciót csak a rövid távon is valóban nehéz helyzetben lévő települések veszik majd igénybe, a többségnek ugyanis nem okoz gondot a törlesztés.

A rövid távon fizetési nehézségekkel küzdő önkormányzatok juthatnak némi haladékhoz az OTP Bank új árfolyamrögzítéses konstrukciójával. A lehetőséggel azok a települések élhetnek, amelyek az OTP ügyfelei, svájcifrank-alapú kötvényeket bocsátottak ki, és már megkezdték a hitel visszafizetését – mondta a hitelintézet sajtótájékoztatóján Kovács Pál ügyvezető igazgató. Az árfolyamrögzítés 2014 végéig vehető igénybe, ez idő alatt 200 forintos svájcifrank-árfolyam mellett kell törleszteni a tartozást.


A kedvezmény azonban nem jár ingyen: a piaci és a kedvezményes árfolyamon számolt törlesztőrészlet különbsége ugyanis egy másik számlán gyűlik, amelynek kamata három havi bankközi kamat (Bubor) plusz 1,5 százalék lesz, emellett a programba jelentkező önkormányzatoknak az eredeti svájcifrank-kölcsöne is drágul majd, a bank ugyanis 0,5 százalékponttal emeli majd a kötvény kamatát. Ilyen feltételek mellett a kedvezményt csak olyan önkormányzatoknak éri majd meg igénybe venni, amelyek valóban nehéz helyzetben vannak – vélekednek az OTP-nél. A települések ezzel a könnyítéssel némi haladékot kapnak, az adósságukból azonban nem enged el a bank egyetlen forintot sem.


Az OTP-nél is úgy látják, az önkormányzatok pénzügyi helyzete folyamatosan romlik. „A szektor 500 milliárd forintnyi devizakötvényt bocsátott ki 2006-tól, a csúcs 2007-2008-ban volt” – magyarázta Wolf László vezérigazgató-helyettes. A kötvények lejárata 2010-2011-ben kezdődött, 2013-ban 90 milliárd forintnyi lesz a szektor megújítandó adóssága, és mivel jellemzően 15-20 éves futamidejű konstrukciókról van szó, így még hosszú időn át terhet jelentenek az önkormányzatok számára. A településeket is rosszul érintette az alpesi fizetőeszköz árfolyamának erősödése, „fontos azonban megjegyezni, hogy a svájci frank kamata csökkent, és ez részben ellensúlyozta az adósságszolgálat növekedését” – emelte ki Wolf.


Mindennek eredőjeként a 2011 végén nyilvántartott 413 milliárd forintnyi svájcifrank-alapú önkormányzati adósságon mindössze 11-12 milliárd forintnyi többletteher keletkezett, ami a szektor 2012-es bevételének mindössze 0,4 százaléka. Az OTP szerint épp ezért a forint gyengülése miatt jelentkező többletteher az önkormányzatok többségének nem okoz komoly problémát. Az OTP önkormányzati hitelportfóliója is jónak mondható, a 98 milliárd forintnyi svájcifrank-alapú kötvényállomány mindössze 2-3 százaléka számít nem teljesítőnek.

További részletek a mai Világgazdaságban

Világgazdaság-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.