BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelmeztető sztrájkra készülnek a német banki dolgozók

A német bankszektor jól teljesít, az alkalmazottak bérei mégis stagnálnak: a német pénzintézetekkel támadt bérvitában a Verdi szakszervezet ez év április végére figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg - írja a Süddeutsche Zeitung.

A 220 ezer alkalmazott úgy érzi, eddig nem profitált a bankok jó eredményeiből, és gondot okoz nekik a pénzügyi válság miatti presztízsveszteség. A Verdi szerint bizonyos területeken és bizonyos pénzintézeteknél a foglalkoztatottak több órára beszűntetik a munkát, miután a cégek két tárgyalási fordulót követően sem tettek le bérajánlatot az asztalra.

A Verdi hat százalékos béremelést követel a 220 ezer banki dolgozó számára. A bértárgyalások következő fordulójára május 3-án kerül sor. A hatszázalékos bérkövetelés egyezik a más ágazatokban – például a fém-, a vegyiparban vagy a távközlésben – érvényesített mértékkel – jelentette ki Beate Mensch, a szakszervezeti tárgyaló delegáció vezetője a lapnak nyilatkozva.

Szerinte a béremelési követelés azért jogos, mert a nagybankok - legalábbis a klasszikus banküzletek terén - továbbra is pozitív eredményeket értek el. Még a derivatíva üzletág is virágzik. "A nyereségek azonban nem a foglalkoztatottaknál csapódnak le" - hangoztatta. Arra is rámutatott, hogy a közvélemény szemében a bankok hírneve romlott, noha nem az alkalmazottak idézték elő a pénzügyi válságot. Ennek ellenére "nehéz időkben óriási teljesítményt nyújtottak".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.