BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három hónapja nem száguldott ekkorát a forint

A forint szárnyakat kapott ezen a héten, miután kiderült: már nem veszik a távoli jövőbe az IMF-tárgyalások időpontja. A héten az Európai Bizottság bejelentette, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások, mert a kormányzat megtette a szükséges lépéseket e jegybanktörvény módosításának irányába, illetve ígéretet tett a törvények elfogadására.

A hét elején még 300 forint közelében jegyezték az eurót, pénteken pedig már egész nap 290 forint alatt állt a kurzus. A forint kedden azután erősödött, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hamarosan kezdődhetnek a tárgyalások, miután találkozott José Manuel Barroso bizottsági elnökkel.

Délután újabb lökést kapott a hazai deviza: a Reuters egy bizottsági dokumentum alapján úgy értesült, hogy nem kerül az Európai Bíróság elég a jegybanktörvény. A forint 290 alá kapaszkodott.

Szerdán az erősítette tovább a forintot, hogy a bizottság bejelentette, megkezdődhetnek a tárgyalások egy hitelkeretről. Az EU ugyan bíróság elé viszi az adatvédelmi biztos és a bírák nyugdíjazását érintő ügyeket, azonban ez nem jelent akadályt a tárgyalások megkezdéséhez. A forint 286,5-ig erősödött az euróval szemben a hírre.

A hét első felében a nemzetközi környezet is támogatónak bizonyult, azonban ez csak kisebb részben járult hozzá a forint erősödéséhez.

Csütörtökön nem érkezett újabb impulzus, csupán a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő ügynökség jelentette be, hogy nem változtat Magyarország adósminősítésének negatív kilátásán a kedvező hírek ellenére sem.

A legnagyobb európai hitelminősítő ügynökség azt is közölte, tovább rontja hazán adósminősítését, ha nem állapodunk meg egy hitelkeretről. Kockázatot jelent az adósminősítésre az euróövezeti kitettség, a gyenge növekedési kilátás, valamint a kiszámíthatatlan kormányzati gazdaságpolitika is. A forint átmeneti gyengülését hozta a hír, azonban 288 alatt tudott zárni a forint csütörtökön.

Péntek reggel egy pillanat alatt 288-ról 299-is esett a hazai deviza, miután a Standard & Poor’s két fokozattal leminősítette Spanyolországot, azonban a hatás csak átmenetinek bizonyult.

Úgy tűnik, a befektetők optimisták az IMF-tárgyalások kapcsán, és a héten elért eredmények a forint óriási erősödését eredményezték. A spanyol leminősítés ugyanakkor rámutat arra, hogy a hazai deviza továbbra is sérülékeny, azonban a piaci hatás korlátozott maradt, ami jó jel.  Az IMF-megállapodás megkötése stabilitást adhat a forintnak, és erősítő hatása mellett csökkentheti a volatilitást is egy kedvezőtlenebb nemzetközi környezetben.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy gyors megállapodásban vagyunk érdekeltek az IMF-fel. Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci közgazdásza ugyanakkor szerdai kommentárjában úgy fogalmazott, hogy a kormányzat továbbra is a török-kártyát játssza.

Emlékezetes, a forint január végén erősödött hasonló mértékben az euróval szemben, miután a kormányzat retorikai fordulatot hajtott végre az IMF-tárgyalások kapcsán, és erős elkötelezettséget mutatott a tárgyalások megkezdésére. Ezzel párhuzamosan oldódott az euróövezeti adósságválság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.