BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába beszél az NGM pozitívumokról, mégsem erősödik a forint

Hiába adott ki sajtóközleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium arról, hogy a kötelezettségszegési eljárásban pozitív fejlemények vannak, és már csak az MNB elnök fizetése a nyitott kérdés, erre a pozitív hírre nem történt forinterősödés – írja elemzésében Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (296,00 – 299,00): Már lassan három napja 296-297,5 között tartózkodik az EUR/HUF árfolyama, ami visszavezethető arra, hogy az EUR/USD ezen időszak alatt 1,31 környékén stagnál, a befektetői hangulat nem változik számottevően. Hiába adott ki sajtóközleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium arról, hogy a kötelezettségszegési eljárásban pozitív fejlemények vannak, az összes vitás pont közös nevezőre került az EU és a kormány között, és már csak az MNB elnök fizetése a nyitott kérdés, erre a pozitív hírre nem történt forinterősödés.

A piaci szereplők nagy valószínűséggel a „nyugtával dícsérd a napot” elvet vallják. A „majdnem lezártuk az ügyet” üzenet nem hír mostanság. Talán a hétvégi találkozó a nemzetgazdasági miniszter és az IMF elnökhelyettese között, illetve a Fellegi Tamást váltó Varga Mihály lendületet adhat a megállapodás felé. Ez azért is lenne üdvös, mert a megállapodás ténye komolyabb mértékben helyreállítaná Magyarország iránti bizalmat a befektetők körében.

Ma a spanyol, a francia, illetve régiós szinten a lengyel aukciók fogják a hangulatot meghatározni, az eredménytől függően a 296-299-es sávban valószínűsíthető az euro/forint mai árfolyama.

EUR/USD (1,3050 – 1,3200): Ezen a héten a második spanyol aukciót tartják ma, ráadásul a fontosabbat, mivel a futamidő a tegnapelőtti 1-1,5 év helyett hosszabb - 2 illetve 10 év - lesz. Az elfogadott mennyiségek mellett a kialakult hozam lesz leginkább érdekes, a 10 éves papír esetében már az is jó hírnek számítana, ha a hozam 6 százalék alatt maradna.

Az EKB likviditásbővítő lépései iránti igény erősödhet, ha a spanyol aukción a hozamok a vártnál jobban emelkednének. Ezt az euró árfolyama is megsínylené, ugyanakkor az aukció súlya, volumene (2,5 milliárd euró) nem akkora, hogy komoly eurógyengüléssel kellene számolni, még ebben az esetben sem. A spanyol mellett a franciák is nagyobb mennyiségű (11 milliárd euró) kötvényeladást terveznek, aminek a kimenetele akár a hétvégi elnökválasztás eredményét is befolyásolhatja.

Érdekes fejleménynek számít, hogy régiós társunk, Lengyelország 8 milliárd dolláros forrás nyújtását jelentette be az IMF részére - ezzel is szeretnének a nemzetközi pénzügyi szervezetnek segíteni a válság elmélyülése ellen és a globális gazdasági stabilitás érdekében folytatott törekvéseiben.

CHF/HUF (246,00 – 249,00): Thomas Jordan megbízott elnökből hivatalos elnök lett, a svájci kormány végül őt nevezte ki a jegybank élére. Jordan úr nem lepte meg tegnap a nyilvánosságot a korábbi nyilatkozataihoz képest: az SNB kitart az 1,20-as árfolyamküszöb mellett, de mindemellett a frank hosszabb távon túlértékelt maradhat. Az árfolyamokban sem történt érdemi változás, maradt az 1,2020 körüli EUR/CHF, és a 247-248 körüli CHF/HUF kurzus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.