BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtakarításba kezdene a végtörlesztők negyede

A devizahitel nyomása alól felszabadult ügyfelek nem kevesebb, mint egynegyede tervezi új megtakarítás elindítását a közeljövőben – derül ki az ING Biztosító friss elemzéséből. Ez az arány rendkívül kedvező, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a lakosság mindössze 18 százaléka rendelkezik bármilyen pénzügyi megtakarítással. Az életbiztosításból végtörlesztők közel fele egyébként teljesen megszabadult nyomasztó devizahitel-állományától, a forinthitelre váltók fele pedig nem csupán a devizakockázatnak intett búcsút, de havi törlesztőrészlete is csökkent.

Alapvető fordulatot hozott az ex-devizahitelesek életében a végtörlesztés. Az ING Biztosító frissen végzett kutatása szerint a devizahitel-tehertől megszabadult háztartások nem kevesebb, mint egynegyede tervezi új megtakarítás indítását a közeljövőben – ez az arány különösen annak tükrében kedvező, hogy a legfrissebb adatok szerint a lakosságnak csupán 18 százaléka rendelkezik bármilyen pénzügyi megtakarítással. Az új életet kezdők harmada egyébként negyedéven belül, több mint fele pedig már a következő egy évben ismét takarékoskodásba kezd. Az újonnan indítandó fő megtakarítási célok nem térnek el a korábbiaktól, elsősorban a vagyonképzés, a nyugdíjas évek egzisztenciájának biztosítása, valamint a családról való gondoskodás húzódik meg a háttérben. 

A biztosító felmérése szerint a végtörlesztési lépések hátterében felelős döntések állnak. „Az ügyfelek megalapozott döntéshozását támasztja alá az, hogy több mint nyolcvan százalékuk teljes egészében végtörlesztésre fordította életbiztosítási megtakarítása összegét, s ezzel az érintettek közel fele végleg megszabadult devizahitele terheitől” – összegez Kovács Zsolt, az ING Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Ezekben a döntésekben mind az ügyfeleknek, mind a felkészült tanácsadó partnereknek fontos szerepe volt. Az ügyfelek világosan látták a devizahitel megtakarításból való törlesztésének várható következményeit: azt, hogy a devizahitel terhe alól a hosszú távú egzisztenciális biztonságot jelentő megtakarítási céljaik – ideiglenes – feladásával tudnak csak felszabadulni. A számok azt igazolják, hogy csak a legszükségesebb esetekben döntöttek a biztosítások feláldozásáról” – húzza alá Kovács Zsolt.

Az 500 fő részvételével elvégzett kutatás szerint az érintettek közel felének más forrásra is szüksége volt ahhoz, hogy korábbi devizahitelét rendezni tudja. Az esetek közel hatodában az ügyfelek banki forinthitelt is felvettek helyzetük konszolidálása érdekében, illetve családi, baráti segítségre is támaszkodott minden ötödik szerződő. A végtörlesztést követően a hitelfelvevők több mint felének csökkent, negyedének nem változott a havi törlesztőrészlete. Közel 10 százalék magasabb havi részletet vállalt, mint korábban. „A lakosság mellett jól vizsgázott a pénzügyi közvetítői szektor is, felelősen viselkedett, nem orientálta az ügyfeleket olyan megoldások felé, amelyek az emberek hosszú távú érdekeivel ellenkeztek volna” – összegez ezzel kapcsolatban Kovács Zsolt.

A felmérés a legfontosabb ügyfélelvárásokra is választ adott. „Az életbiztosításoknak a következő elvárásoknak kell majd kiemelten megfelelnie; a megtakarítást tervezők háromnegyede a garantált konstrukciókat részesíti előnyben, kisebb kockázatú, mérsékeltebb hozamú megtakarítást tervez. A felhalmozás időhorizontját tekintve az ügyfelek hosszú távon, legalább 6 éves periódusban gondolkodnak, és jelenleg elsősorban forint alapú megtakarítást terveznek” – értékeli az eredményeket az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.