BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betonbiztos a kártyacégek által hozott megtérülés

A Visa és a MasterCard – a két legnagyobb kártyaszolgáltató – jobb kockázattal szűrt megtérülést produkált az elmúlt egy évben, mint 81, tőzsdére bevezetett amerikai pénzügyi szolgáltató, miután sokat profitáltak az elektronikus fizetési tranzakciók elterjedéséből – állapítja meg a Bloomberg hírügynökség által közzétett elemzés. A két szolgáltató tagja az S&P 500 70 szereplőt magába foglaló Information Technology Indexének is, ahol pedig – közvetlenül az Apple után – a második, illetve harmadik helyet foglalják el a jövedelmezőség stabilitását bemutatni hivatott rangsorban.

A két nemzetközi kártyaszolgáltató egyaránt megduplázta a jövedelmezőségét az elmúlt hat év alatt annak köszönhetően, hogy a fogyasztók figyelme egyre inkább az elektronikus tranzakciók felé fordult a készpénz rovására – mutattak rá a hírügynökségnek nyilatkozó elemzők. Emellett – tették hozzá – nagy előnyük más pénzügyi szolgáltatókkal szemben, hogy nem hiteleznek, vagyis nem érinti hátrányosan profitjukat a rekordalacsony kamatszint és az egyre szigorúbb előíráshalmaz, amellyel a bankoknak és biztosítóknak küzdeniük kell.

„Nagyon szofisztikált vámszedésről van ezeknél a társaságoknál szó” – vélekedett Darrin Peller, a Barclays Plc. elemzője. Hozzátette: ahogy a kártyás költések nőnek, ezek a társaságok – a már kiépített és működő hálózat révén – minden egyes új szolgáltatással nagy profitra tudnak szert tenni, amely igen jó jövedelmezőséget eredményez. „Ha megtehetném, mindkét részvényből bevásárolnék, és a következő négy-öt évre el is feledkeznék róluk” – érzékeltette álláspontját az elemző. Véleményével a jelek szerint Warren Buffett, a Berkshire Hathaway Inc. tulajdonosa is egyetért, hiszen cégén keresztül jelentős pakettel rendelkezik Visa és MasterCard részvényekből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.