BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalan környezetben megfontoltan kell dönteni

Míg az év első hónapjait a vártnál pozitívabb makroadatok miatt növekvő optimizmus jellemezte, addig az elmúlt hetekben a lassuló kínai gazdaság, az eurózóna adósságproblémái hatására újra a bizonytalanság ütötte fel a fejét, aminek eredményeként jelentős mértékű, hektikus árfolyammozgás jellemzi a piacokat – mondják a K&H Alapkezelő szakértői.

Mivel jelenleg a világ nagy gazdaságaiban az államadósság leépítését célzó megszorításoknak és a gazdasági növekedést serkentő intézkedéseknek kell egymással megküzdeniük, a gazdasági növekedés körüli kételyek és ezzel együtt a bizonytalanság hosszú távú fennmaradására lehet számítani. „Ilyen környezetben pedig jóval nagyobb az irracionális befektetési döntés kockázata” – figyelmeztet Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember szerint a pénzügyek területén is számos helyzetben nem az eszünkkel, hanem az érzelmeinkkel döntünk, ami nem vezet jó megoldásokhoz. Sokszor tapasztalható, hogy a megtakarítók megalapozott piaci információk helyett hallomások vagy a médián keresztül megismert pillanatnyi vélemények alapján döntenek a megtakarításaikról. Az is tipikus téves befektetői magatartásnak tekinthető, ha valaki csak a múltbeli hozamokra, eredményekre támaszkodva akar dönteni, ez a K&H Alapkezelő szakértője szerint olyan, mintha valaki csupán a visszapillantó tükörre hagyatkozva vezetné az autóját anélkül, hogy előrefelé is kinézne a szélvédőn.

„Mindezek elkerülésére léteznek megoldások, technikák, amelyeket kifizetődő lehet alkalmazni” – állítja Horváth. Az alapos tájékozódás mellett lényeges a megtakarítás céljának, időtávjának s a befektető saját biztonsági fokozatának meghatározása. A jelenlegi piaci helyzetben pedig célszerű rendszeresen, több időpontban többféle eszközben befektetni, ezáltal ugyanis alacsonyabb kockázati szint és hosszú távon kiegyensúlyozottabb hozamok érhetők el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.