BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfüggesztenék a MAG ingatlanalapot

A MAG Ingatlanbefektetési Alap felfüggesztésére kérte a Carion Befektetési Alapkezelő a tőzsde elnökét tegnap. A Katona Zsoltnak címzett levélből kiderült: a társaság azért kívánja három tőzsdenapon át szüneteltetni a befektetési jegyek kereskedelmét, mivel az alap és az alapban lévő ingatlanokat finanszírozó FHB Kereskedelmi Bank között elmélyült a konfliktus.


A bank a portfólióban szereplő számos ingatlan esetében jelezte biztosítékai érvényesítése iránti igényét a jelzálogjogok alternatív értékesítése útját. Az alapot válságkezelésre átvevő Carion azonban úgy látta, a jelzálogjogát érvényesíteni kívánó hitelintézet általi ármeghatározás nem szolgálja az ingatlanok piaci áron történő értékesítését, ezért a befektetőket – jelenleg meghatározhatatlan összegű – kárral fenyegeti.
Az alapkezelő szerint mindez a befektetési jegyek nettó eszközértékét is negatívan befolyásolhatja, és nem biztosítható a rendezett, áttekinthető és tisztességes kereskedelem sem. A Carion a közlemény szerint a tőzsdei felfüggesztést követően a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) is kezdeményezni kívánja az alap forgalmazásának a felfüggesztését.
A négyéves futamidejű zárt végű MAG Ingatlanalap nem egészen egy év múlva járna le, a befektetői pedig már így is sokat buktak ezen a befektetésen. A PSZÁF a többi ingatlanalaphoz hasonlóan a MAG-ot is felfüggesztette 2008 novemberében, a 2009. áprilisi nyitás után pedig az alapot zárt végűvé alakították.
Az alap befektetési jegyeinek árfolyama eközben 1,2 forintról körülbelül 0,9 forintra esett. Némi ingadozás és emelkedés után tavaly októberben ismét jelentősen leértékelték az alapban lévő ingatlanokat, a befektetési jegyek árfolyama ekkor már a 0,5 forintot sem érte el. A Carion ekkoriban vette át az alapot a Macrogammától válságkezelésre.
Az utolsó csapás tavaly decemberben érte az alapot, amikor az FHB Kereskedelmi Bank felmondta a 2007 októberében és 2009 áprilisában felvett devizahiteleit, mivel úgy ítélte meg, „az adós vagyoni helyzetének romlása veszélyezteti a hitelek visszafizetését”. Ekkor már lehetett tudni, hogy az alapnak nincs annyi likvid eszköze, hogy kifizesse a bankot, amely több mint 4,1 millió eurót követelt az alaptól, így a kölcsönszerződésben kikötött biztosítékok igénybevételével vagy pedig bírósági végrehajtás útján érvényesíti majd a jogait az FHB. Mivel az alap teljes nettó eszközértéke a jelenlegi gyenge forint melletti árfolyamon még a 3 millió eurót sem éri el, vagyis lényegesen kevesebb, mint amit a bank követel, és az is lehetséges, hogy a befektetők minden pénzüket elveszítik majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.