BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

K&H: A fogyasztók fizessék meg a tranzakciós díjat!

A K&H Bank vezérigazgatója szerint a tranzakciós adót az ügyfeleknek kell megfizetniük.

A pénzügyi tranzakciós adó fogyasztási jellegű adó, ezért azt az ügyfeleknek kell megfizetniük – mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H csoport vezérigazgatója a bank mai sajtótájékoztatóján. A menedzser szerint azonban az új elvonás bevezetésekor nagyon figyelni kell arra, hogy az ne gyakoroljon negatív hatást a gazdaságra, például emiatt ne áramoljon külföldre a pénz.

A vezér szerint a K&H Bank magas betétállománya miatt az átlagnál alkalmasabb arra, hogy hitelezze a vállalkozásokat, de a bizonytalan és kiszámíthatatlan gazdasági környezetben a vállalkozások inkább kivárnak befektetéseikkel. Scheerlinck szerint a helyi és az európai helyzet együttes következménye a vállalkozók óvatos magatartása.

A bankcsoport vezető a rendezvényen beszámoltak arról, hogy az idei első negyedévben 368 millió forint konszolidált, adózás utáni eredményt értek el, ez az összeg 92 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, elsősorban a végtörlesztés miatt csökkenő hitelállomány, valamint az árfolyamgát alkalmazása miatt veszteségek hatására. Az egyedi tételektől megtisztított eredmény 5,2 milliárd forint volt, ami 37,6 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A vezérigazgató elmondta, hogy a jelzáloghitelek végtörlesztésével az érintettek 28 százaléka élt a banknál, így február végéig 188 milliárd forint hitelt végtörlesztettek, ezen 33,5 milliárd forint árfolyamveszteség, a megszűnő hitelek miatt pedig 9 milliárddal csökken az idén beszedendő kamatok összege. Az új árfolyamgátat az érintettek 75 százaléka veheti igénybe, ami 1,3 milliárd forinttal csökkentheti a bank idei eredményét.

A bankcsoport hitelportfóliója jelentősen romlott a negyedév során, a nemteljesítő hitelek aránya 10,3-rókl 12, 1 százalékra nőtt, ezen belül a vállalati szegmensben 8,8-ról 7,9 százalékra csökkent, a lakossági üzletágban viszont 13,4-ről 17,3 százalékra nőtt a hiteleiket legalább három hónapja nem fizetők aránya.

A bankcsoport hitelállománya egy év alatt 1 538 milliárd forintra csökkent, ezzel piaci részesedésük 9,6-ról 8,6- százalékra esett vissza. Ugyanakkor érdemben meg tudták őrizni a megtakarítások és a befektetési alapok terén elért 10, illetve 20 százalék fölötti részesedésüket.

A hitelintézet idén bevezette a kockázat alapú árazást, így azoknak az ügyfeleknek, akiknek jobb a hitelvisszafizetési képességük, alacsonyabb, akár BUBOR + 2,4 százalékos kamattal is nyújtanak lakáshitelt. A hiteleknél kedvezményes kamatot fizetnek azok, akik a banktól utalják a számláikat vagy más szolgáltatást is igénybe vesznek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.