BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megerősödött a forint ellenálló képessége

A piacok elkezdték árazni, hogy Magyarország meg fog állapodni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal egy hitelkeretről, miután az Unió zöld jelzést adott a tárgyalások megkezdéséhez. Csak néhány egységgel áll 280 felett ez euró/forint kurzus, miközben a múlt hét hétfőn még a 300-as szintet karcolta az árfolyam. Ezzel a szárnyalással a forint behozta tavaly szeptember óta (a végtörlesztés bejelentésétől kezdődő) felhalmozott lemaradását a régiós devizákkal szemben.

Tavaly szeptemberben mélyrepülésbe kezdett a forint, miután a kormányzat újabb, nem konvencionális intézkedést fontolgatott. A végtörlesztés bejelentésével az elemzők nem késlekedtek 300 forintos célárfolyamot kiadni az akkor 275 körül mozgó forintra. Felerősödtek a leminősítéssel kapcsolatos aggodalmak, a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát hiányolták az elemzők, és az euróövezet szuverén adósságválsága is a gyengülés felé tolta a forintot.

Az is csak rövid időre segített, hogy novemberben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt mondta, az IMF-hez fordulunk. Ezt azonban nem hitték el teljesen a piaci szereplők, és január elején új historikus mélypontra süllyedt a forint, 324-es árfolyamon. A lejtmenetet csak az állította meg, hogy a kormányzat erős elkötelezettséget mutatott az IMF-megállapodás irányába.

Az év első hónapjaiban (történelmi mélypontról) szárnyalt a forint, és 290 körüli szinten stabilizálódott az árfolyam. A hitelkeretről azonban nem kezdődhettek el a tárgyalások, mert az EU aggódott a jegybank függetlenségéért, és a kormányzat sem tett gyorsan olyan lépéseket, amelyek eloszlathatták volna az aggodalmakat.

Egyre több elemző gondolta azt, hogy a kormány a „török kártyát” játssza, vagyis igazából nem is akar megállapodni egy hitelkeretről. A forint áprilisban lassú leértékelődésen ment keresztül, miután egyre biztosabbnak tűnt, hogy még sokáig nem kezdődhetnek meg a tárgyalások. Az EU a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság kérdése miatt is aggódott – azonban ezen ügyek megoldását mégsem kötötte a tárgyalások megkezdéséhez, csupán az Európai Bíróság elé viszi azokat.

Miután a múlt héten kiderült, hogy Orbán Viktor ígéretet tett a jegybanktörvény módosítására, az EU közölte, hogy kezdődhetnek a tárgyalások. A forint a hét elején még a 300-as szinttel küzdött, mára a 290-as kurzust közelíti az euróval szemben.

Ha ezt az évet tekintjük, akkor a forint vezeti a régiós mezőnyt a múlt heti EU-s áttöréssel. Ha viszont a tavaly szeptemberi árfolyamokhoz viszonyítjuk, akkor a forint mostanra zárkózott fel a régiós fizetőeszközökhöz.

A piaci szereplők most hisznek abban, hogy a kormány meg fog állapodni ez EU-val és az IMF-fel. A forint a szerdai kedvezőtlen amerikai (gyenge munkaerő-piaci adat) és európai (feldolgozóipari menedzser indexek) makrogazdasági adatok után sem bizonytalanodott el, vagyis jelentősen javult a forint ellenálló képessége a külső sokkokra.

Egyesek még most is azt gondolják, hogy mindezek ellenére a kormány mégsem szeretne megállapodni egy hitelkeretről, és továbbra is a török kártyát játssza, mások úgy látják, hogy nem is játszotta. Mindenesetre, hogyha mégsem eltökélt szándéka a kabinetnek a megállapodás, akkor a néhány hónapos EU-s huzavona jól jött a kormánynak. Mert a török kártya lényege éppen az időhúzás: a kormány fél éve jelentette be, hogy az IMF-hez fordulunk, és a formális tárgyalások még most sem kezdődtek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.