BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább gyengülhet a forint

Az EURHUF emelkedését, a korrekciós folyamat folytatódását, tehát a forint gyengülését sugallja továbbra is a technikai kép. Felfelé 290-nél, 292,5-nél illetve 295-nél látunk szinteket. Lefelé a múltkor forintrally során elért 282 körüli szint egy erős támasz – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Szűk sávban oldalazott a forint árfolyama az euróval szemben tegnap, majd a hazai deviza árfolyama a reggeli órákban gyengülni kezdett. Az euróval szembeni kurzus egy időre 288 fölé is emelkedett. A görög helyzet miatt fokozódnak az aggodalmak a nemzetközi piacokon, emiatt a kockázatkerülés növekedése látszik. Fundamentálisan azonban támasz jelenthetett a forintnak, hogy tegnap két monetáris tanácstag is jelezte, hogy kamatcsökkentésre csakis az IMF-el való tárgyalások megkezdése után kerülhet sor. A reggel közzétett előzetes márciusi külkereskedelmi mérleg adatoktól nem várunk érdemi piacbefolyásoló hatást.  

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap gyakorlatilag stagnáltak a hozamszintek, a jelenlegi kedvezőtlenebb hangulat azonban a hozamok emelkedésének irányába mutat. A tegnap tartott 3 hónapos DKJ aukción 7,19 százalékos maximális hozam alakult ki. A papír iránt elég nagy érdeklődés mutatkozott, így az ÁKK az eredetileg tervezett 45 Mrd forint helyett végül 50 Mrd forintot bocsátott ki.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár az egy napig tartó korrekciót követően lefordult, és erősödni kezdett az euróval szemben. Az 1,3-as támaszon zárta a kereskedést, majd a reggeli órákban tovább folytatódott a dollár erősödése. A tőzsdéken eséssel indult a kereskedés az USA-ban, majd a kereskedés második részében észak felé fordultak a piacok, de zárásra nem sikerült a veszteséget teljes egészében ledolgozniuk (Dow -0,59 százalék, Nasdaq -0,39 százalék, S&P500 -0,43 százalék). Továbbra sem sikerült kormányt alakítaniuk a görögöknek a hétvégi választás után. Ez a bizonytalanság rányomta a bélyegét a tegnapi kereskedésre, az európai tőzsdék is jelentős mínuszban zártak. Zuhanásnak indultak a vezető távol-keleti mutatók is a reggeli kereskedésben (Nikkei -1,5 százalék, Hang Seng -0,87 százalék, Shanghai -1,63 százalék). Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban vannak ma reggel. Az árupiacon az olaj árfolyama összességében csökkent, 98 dollárról esni kezdett a WTI, majd a 95,5 dolláros mélypontról megfordult, és 97 dollárig korrigált zárásra. Az arany árfolyama 1.605 dollárig süllyedt zárásra.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH előzetes adatai szerint a külkereskedelmi mérleg előzetes adata 608,2 millió eurós többletet mutatott márciusban, elmaradva a mi 740 millió eurós várakozásunktól, és a 800 millió euró feletti piaci konszenzustól. A vártnál valamivel rosszabb egyenleg összhangban van a tegnap közölt, csak mérsékelt növekedést mutató ipari termelési adatokkal, ugyanakkor a többlet nagysága továbbra is masszívnak nevezhető. Az export értéke euróban számolva év/év alapon 3,6 százalékkal csökkent, amit az import enyhébb, 0,6 százalékos visszaesése kísért.

A Monetáris Tanács két tagja Gerhardt Ferenc és Kocziszky György nyilatkozott tegnap a Reuters-nak. A nyilatkozat lényeges szerint az IMF-el való hivatalos tárgyalások megindulása után óvatos kamatcsökkentések jöhetnek. Szerintük 2013 végére elérhető lesz a 3 százalékos inflációs cél. (A mi jelenlegi inflációs várakozásunk 2013 végére 3,5 százalék).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.