BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárd az államnak - csúcson a háztartások állampapír-állománya

Az első négy hónapban a végtörlesztések ellenére is 100 milliárd friss forintnyi lakossági megtakarítás került az állampapírpiacra. Az állam valószínűleg a banki és a vállalati kötvények befektetői közül is többeket elcsábított.

Működik a kormányzat terve, hogy a lakossággal finanszíroztassa az államadósságot, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint hónapról hónapra nő az állampapírba áramló háztartási megtakarítások összege. Áprilisban több mint 46 milliárd forintért vásároltak a háztartások állampapírt, az első négy hónapot összesítve pedig hajszál híján 100 milliárd forintnyi friss lakossági pénz került az állampapírpiacra. Mindezek eredőjeként április végére a háztartások állampapír-állománya megközelítette a 850 milliárd forintot, ami hároméves rekordnak felel meg.

Az MNB által közölt adatokat az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) statisztikái is alátámasztják, sőt ezek szerint a beáramlás valószínűleg májusban is folytatódott. Az intézmény által kibocsátott lakossági állampapírok mennyisége markánsan megemelkedett az idén. Január végén még alig haladta meg a 460 milliárd forintot, május végére pedig már 604 milliárd forint volt, ami azt jelenti, hogy az ötödik hónapban is hozzávetőlegesen további 50 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás kerülhetett az állampapír-piacra.

A háztartások állampapírok iránti lelkesedését két tényező fűtheti: az egyik a vonzó kamat, a másik pedig az erősödő kommunikáció. A legmagasabb kamatok jelenleg a három- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvényekre érhetők el, ezek az első évben 9,3-9,5 százalékos bónuszt fizetnek, és jelenleg a reklámkampányuk is zajlik a médiában. Az utóbbi hetek közzétételei alapján viszont nemcsak ez, de az egyéves, 8 százalékos kamatot fizető Kamatozó Kincstárjegy is nagyon kapós a kisbefektetők körében, a múlt héten is több mint 11 milliárd forintnyi fogyott el belőle.

A lakosság általában véve is növelte a megtakarításait a negyedik hónapban, a jegybank adatai szerint több mint 50 milliárd forintnyi friss tőkét fektetett be az értékpapírpiacon, így értékpapírokban lévő megtakarítása a végtörlesztési időszak óta ismét 4 ezer milliárd forint fölé emelkedett. Lakossági tőkét viszont az állampapírokon kívül csak a befektetési alapok és a részvények vonzottak, a banki kötvényeikből és a vállalati hitelpapírjaikból eladtak a háztartások. Ennek vélhetően az volt az oka, hogy az állam ajánlatai a kockázatarányos hozam tekintetében jobbnak mutatkoztak, így a más kötvényekben lévő pénz egy része állampapírokba került.

A háztartások aránya a 18 845 milliárd forintos teljes állampapír-állományon belül még így is csekély, mindössze 5,35 százalékon áll. Az állam legnagyobb finanszírozói továbbra is a külföldi befektetők, akik április végén csaknem 55 százalékkal részesedtek az állampapírokból. A külföldiek az első négy hónapban – a többi feltörekvő piachoz hasonlóan – a magyar állampapírokat is lelkesen vásárolták, az MNB adatai szerint a márciusi több mint 100 milliárd forint után áprilisban újabb 63 milliárdot fektettek be nálunk. Májusban sem valószínű, hogy változni fog a helyzet. Az ÁKK adatai szerint ugyanis kis mértékben az ötödik hónapban is gyarapodott a külföldieknél lévő mennyiség.

Csökken az állam értékpapír-állománya
Április végére 1000 milliárd forint alá csökkent a központi kormányzat kezében lévő értékpapírok állománya. Az egy hónap alatt bekövetkezett csaknem 70 milliárd forintos állománycsökkenésből bő 20 milliárd árfolyamveszteségnek köszönhető, a többi viszont az eladások következménye.

A központi kormányzat főleg befektetési jegyeket és állampapírokat adott el, előbbiből több mint 25, utóbbiból 18,5 milliárd forintnyit értékesített. Ebből arra lehet következtetni, hogy a negyedik hónapban is folytatta a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alap a befektetési alapok visszaváltását. Márciusban és áprilisban így összesen több mint 82 milliárd forintnyi befektetési alapot váltott már vissza az alap.

A magyar részvényeket valamivel óvatosabb ütemben adja el az állam. Áprilisban 4,3 milliárd forintnyit értékesített ezekből, az idén pedig összesen 21,6 milliárddal csökkent a portfóliója. Az eladásoknál lényegesen nagyobb mértékben csökkentette áprilisban a költségvetés részvényvagyonát a tőzsdék esése, az első négy hónap egészét illetően viszont 41 milliárd forintos pluszban áll az állam a tőzsdén.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.