BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF-megállapodás segíthet az OTP-n

Közép- és hosszú távra továbbra is jó vétel az OTP bankpapírja, ám elsősorban az IMF-megállapodástól várható majd komolyabb felfutás az árfolyamában - véli a Buda-Cash Brókerház elemzése.

A szakértők kiemelik: az OTP működési eredményének stabil szintje is pozitívum a cég idei második negyedéves eredményszámai alapján, némiképp aggasztó lehet ugyanakkor a piacok számára a gyorsuló ütemű portfólióromlás és a csökkenő céltartalék-fedezettség. Egyelőre az orosz leányvállalat dinamikus növekedése ellensúlyozza a gyengébb hazai teljesítményt, míg az ukrán leány profitjavulása továbbra is várat magára, a bolgár bank és a többiek teljesítménye pedig ingadozó.

Az OTP ma a várakozásoknál valamivel jobb negyedéves eredményszámokat tett közzé – az elemzők által leginkább figyelt korrigált adózás utáni eredmény mintegy 8 százalékkal lett magasabb az elemzői várakozások átlagánál. A nem korrigált, számviteli eredmény ennél is jobb lett, a piac által várt 34,4 milliárd forint helyett közel 41,1 milliárd, ami döntően egy 4 milliárdos egyszeri adópajzshatásnak volt köszönhető, a szerb és a montenegrói leánybank átértékeléséhez kapcsolódóan.

Mindezekkel együtt is elmondható azonban, hogy az OTP relatíve gyenge negyedévet zárt, az előző 3 hónaphoz képest 15, míg éves összevetésben 17 százalékkal esett vissza a korrigált nettó profit - hangsúlyozza az elemzés. Ennek az elsődleges oka a szakértők szerint az, hogy a kockázati költségek jelentősen emelkedtek, a második negyedévben már 64,1 milliárd forintra rúgtak, amely negyedéves szinten 5,4 milliárdos, éves összehasonlításban 14,1 milliárdos megugrást jelent – az adat egyébként nagyjából megfelelt a vártnak.

A növekvő tartalékképzés ellenére csökkent a problémás hitelek fedezettsége, az előző negyedévi 77,5 százalékosról 76,6 százalékra. Tehát kissé „tartalékolt a tartalékolással” az OTP, de még így is nagyon magas a fedezettség, a 2011-es végiszinttel megegyező.

Összességében így az OTP-csoport összes bevétele negyedéves összevetésben stagnált, míg éves szinten 6 százalékkal emelkedett. További pozitívum, hogy a működési költségek szintén az előző negyedévihez hasonlóan alakultak , a 96,1 milliárdos költségszint alacsonyabb a vártnál, tehát továbbra is szigorú költségkontroll érvényesül - teszi hozzá az elemzés.

A működési eredmény lényegében változatlan szinten maradt, kissé felülmúlva a piaci várakozásokat – az elmúlt negyedévekben hosszabbtávra visszatekintve is kiegyensúlyozott működési eredményeket produkált az OTP. Az adózott eredmény csökkenésetehát elsősorban a kockázati költségek fentebb bemutatott emelkedésének tudhatóbe, emellett az előző negyedévhez képest 900 millió forinttal nőtt az adófizetési kötelezettség is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.