BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mozgolódás a frank árfolyamában

A tegnapi EKB kamatdöntés előtt 1,2025-ig emelkedett a svájci frank kurzusa. A háttérben spekulációs szándékok húzódhattak meg. A perifériás országok kötvényvásárlásai enyhíthették volna a pénzügyi rendszerre nehezedő nyomást – írja az Equilor.

Ennek köszönhetően a menedék deviza szerepét betöltő frank iránti kereslet is csökkenhetett volna. Azonban az EKB keresztbe húzta a számításokat, így az árfolyam visszahőkölt az 1,20-as szintek közelébe. A korlát fenntartása az utóbbi időben egyre komolyabb fejfájást okoz a svájci jegybanknak. A jegybanki devizatartalékok 59 milliárd frankos összege a GDP 64 százalékra rúg.

A növekedés egyelőre nem jelenik meg az inflációban a pénz multiplikátor hatás alacsony mivolta miatt.  A Morgan Stanley elemzése szerint a válság további mélyülése elsodorhatja az 1,20-as küszöböt, akár hamarabb is, mint ahogy azt egyesek várják.  

Az Európai Központi Bank tegnap helyben hagyta irányadó kamatrátáját 0,75 százalékon. Bár a többség tartásra számított, népes volt a további monetáris könnyítést jóslók tábora is. Ami azonban még fontosabb, a döntést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi elnök nem jelentett be konkrét kötvényvásárlásokat, habár erősen utalt rá, hogy az elkövetkező hetekben megindulhat a folyamat. Szerinte ugyanis rendkívül borúsak az eurózóna gazdasági kilátásai, a periféria országok államkötvényhozamai pedig túl magasra emelkedtek, mely szerinte elfogadhatatlan.

Az euró jövőjéről az EKB elnöke elmondta, a közös fizetőeszköz bevezetése visszafordíthatatlan folyamat. Az euró erős deviza, és nem érdemes téteket tenni a megszűnésére, üzente Draghi az euró ellen spekulálóknak. A felfokozott várakozásoknak azonban nem feleltek meg a jegybankelnök szavai, a nemzetközi tőzsdék heves eséssel, az olasz és spanyol hozamok pedig emelkedéssel reagáltak a sajtótájékoztatón elhangzottakra.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.