BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartja magát az Allianz, de a magyar leányt megviselte a különadó

2012 első félévében az Allianz meggyőző eredményeket ért el a közép- és kelet-európai régióban a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére. A 2012 év első negyedévében tapasztalt jó évkezdést követően a régiós Allianz tagvállalatok a második negyedévben is folytatták magabiztos teljesítményüket. Az év első félévében a teljes díjbevétel elérte a 2.053 milliót, ami a kedvezőtlen devizaárfolyam hatások ellenére is meghaladja az előző év ugyanezen időszakában elért 2.047 millió eurót, közölte a társaság.

A működési eredmény 2012 első félévében 6,3 százalékkal 133 millió euróra csökkent, szemben az előző év ugyanezen időszakában elért 142 millió euróval. A kedvezőtlen fejlemények elsődleges oka a 2012 évi magyarországi pénzintézeti különadó volt, amelyet már az első félévben teljes mértékben le kellett könyvelni és ez kihatott a vagyon- és felelősségbiztosítási, valamint az élet- és egészségbiztosítási üzletág eredményére is.

A Szlovákiában tapasztalt kedvezőtlen vagyon- és felelősségbiztosítási kárgyakoriság szintén negatívan befolyásolta a működési eredményt. E hatásokat részben ellensúlyozták a régió más országában elért pozitív eredmények, melyből kiemelkedik a Lengyelországban működő vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág kárrendezési költségeinek jelentős javulása.

A 2012 első két negyedévében elért 99 millió eurós adózott eredmény 28 százalékkal alacsonyabb, mint a 2011 ugyanezen időszakában realizált 138  millió euró. Az eredményben mutatkozó szignifikáns eltérés nagy részét mindkét évben jelentős, egyszeri tételek teszik ki. Amíg a 2012 első féléves eredményben az Oroszországban végrehajtott átszervezések illetve eszköz leírások közel 12 millió euró nagyságú költsége szerepel, addig a 2011 első félévi eredményt javítja a Lengyelországban értékesített Allianz Bank veszteségéből származó 20 millió euró nagyságrendű halasztott adó megtérülést.

Az Allianz Hungária bruttó díjbevétele 2012 első félévében 80,5 milliárd forintot tett ki, amely enyhe 5,5 százalékos csökkenést mutat az előző év hasonló időszakához képest. Működési eredménye 5,5 milliárd forintról 1,7 milliárd forintra csökkent, ez azonban annak tudható be, hogy a társaság a 2012. évi pénzintézeti különadó teljes összegét lekönyvelte az év első felében.

"Ezzel szemben társaságunk nem időarányos különadótól megtisztított működési eredménye 2012 első felében 6,1 milliárd forintra emelkedett a tavalyi első féléves 5,5 milliárd forinthoz képest. A korrigált módon számított 10 százalékot meghaladó profitbővülés elsősorban az előző évinél kedvezőbb káralakulásnak, valamint a költséghatékonyabb működésünknek köszönhető" – mondta el Kisbenedek Péter, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.