BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégis hangyák? - Így takarékoskodnak a hazai fiatalok

Meglepetésre a fiatal felnőttek is képesek megtakarítani, sőt a rendszeres kis összegű megtakarításokra jobban hajlanak, mint az idősebbek – ez derült ki a CIB Bank felméréséből.

A CIB a Malacpersely számlával rendelkező ügyfeleket vizsgálta meg nemrég, és az eredmények rácáfoltak a hipotéziseinkre – mondta Surányi Zoltán, a CIB lakossági üzletfejlesztési vezetője a bank sajtótájékoztatóján. A banknál azt gondolták, főleg az idősebb korosztály fog megtakarítani, de kiderült, a termékhasználók harmada a 35 év alatti korosztályba tartozik.

Főleg a pályájuk elején álló, fiatal felnőttek körében kedvelt ez a megtakarítás. Az ügyfélkör további vizsgálata után kiderült, hogy a betétesek inkább az idősebb korosztályba tartoznak, a rendszeresen kis összeget megtakarítók pedig fiatalabbak, 65 ezer ügyfél csak ilyen rendszeres, kis összegű megtakarítással, 133 ezren pedig nagy összegű megtakarítással rendelkeznek, mindössze 30 ezer ügyfélnek van mindkét típusú megtakarítása.

A másik hipotézis az volt, hogy az idősebbek többet tudnak félretenni havonta, mint a fiatalok, meglepetésre viszont nem így történt, hanem a 27 és 35 év közöttiek többet tudtak félretenni, mint a 46-55 évesek. A rendszeresség terén viszont valóban a nyugdíjasok viszik a prímet, ők tudnak a leggyakrabban havonta minimum 10 ezer forintot félretenni, meglepő volt viszont, hogy a 27-35 évesek is rendszeresebben takarítanak meg, mint a 36-55 évesek. A legfegyelmezettebb megtakarítók az idősek, a nyugdíjas korosztályból minden ötödik ügyfél tesz félre rendszeresen minden hónapban, a fiatalok körében 10 százalék körül van ez az arány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.