BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebbet fizet az állam a prémium államkötvények után

Szerdán délelőtt megszüntette az Államadósság Kezelő Központ a három éves lejáratú, az infláció fölött 4 százalékpontnyi kamatprémiumot fizető állampapír értékesítését. Az új kötvény már csak 2,5 százalékpontnyi reálkamatot fizet.

Szerdán délelőtt közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a honlapján, hogy lezárja a 2015/K államkötvény sorozat értékesítését. Ebből a kötvényből eredetileg 2013. március 26-ig terveztek értékesíteni mintegy 40 milliárd forintnyi mennyiséget. Ez valószínűleg nagyrészt sikerült is, mivel október végén az ÁKK adatai szerint ebben a sorozatban már csaknem 32 milliárd forint volt.

A 2015/K kötvény igazán vonzó befektetésnek számított, hiszen minden évben az infláció fölött 4 százalékpontnyi kamatot fizetett. Az idei első kamatperiódusban így 9,5 százalékos kamatot kaphattak a befektetők, jövőre pedig – ha az infláció a mostani szinten marad – még magasabb kamatot kaphatnak.

Az új kötvény, a 2015/L sorozat, ami az előzőt váltja, már lényegesen kisebb bónusszal vásárolható meg. Az infláció fölötti kamata mindössze 2,5 százalékpont, vagyis az első kamatperiódusban 8,5 százalékos kamatot kaphatnak a befektetők. Hasonló kamatprémiummal vásárolható meg a múlt hét óta a Prémium Euró Magyar Államkötvény is, amelynek az alapkamata az eurózóna inflációja, így az első kamatperiódusban 5,1 százalékos kamatot fizet majd.

A forintos inflációt követő lakossági kötvénysorozatok közül jelenleg a 2017-ben lejáróra jár a legmagasabb reálkamat, ezt a hitelpapír az infláció fölött 4 százalékpontnyi kamatot fizet, a jelenlegi kamatperiódusban 9,5 százalékos a kamata. Ezt a kötvényt jövő év március 12-ig tervezi értékesíteni az ÁKK szintén 40 milliárd forintnyi értékben. Október végéig ebből a sorozatból már csaknem 20 milliárd forintnyit el is adott az államadósság-kezelő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.