BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dráguló tranzakciók - Maradnak-e a 0 forintos bankszámlák?

Vannak bankok, ahol már a kártyás vásárlásért is fizetni kell, és olyanok is, amelyek lemondtak a korábban húzóterméknek számító ingyenes készpénzfelvételről

Szinte minden hazai hitelintézet kondíciós listáiban látszik már, hogy jövőre drágulnak a tranzakciók, és a bankkártyahasználatért is többet kell majd fizetni. Úgy tűnik, a hitelintézetek még a legerősebb kommunikációs értékkel bíró, korábban ingyenes szolgáltatásaikat is fizetőssé teszik. A Citibank 0 forintos számlacsomagjánál jövőre csak számlavezetési díj marad ingyenes, a tranzakciókért fel kívánja számítani a bank a tranzakciós illetéket, a készpénzfelvételeket 0,3 százalékos, a banki utalásokat 0,2 százalékos díj terheli majd.
A Raiffeisen Díjnullázó számlacsomagja sem nullázza már le a díjakat a legtöbb ügyfélnél. A csoportos beszedési megbízásokat ugyan még ingyen teljesíti a bank a feltételeket teljesítőknél, az internetbankon keresztül történő utalásokért azokban már fizetni kell. A készpénzfelvétel díja is emelkedik mind a Díjnullázó, mind a többi számlacsomag esetében. Előbb januárban a korábban ingyenes ATM-használat díja 45 forintra nő, februártól pedig már 135 forintot kell fizetni minden korábban díjmentesen járó készpénzfelvételért. Akinek nincs díjnullázó számlacsomagja, az ráadásul a kártyás vásárlásért is fizethet a Raiffeisennél, januártól 0,1, februártól pedig 0,2 százalékos díjat.
Az UniCredit Bank is díjmentes szolgáltatásként propagálta sokáig az ATM-es készpénzfelvételt mind a hazai, mind a külföldi unicredites automatákból. Jövő februártól azonban a saját bankok ATM-ből már csak 0,3 százalékos, a külföldiből pedig 1,3 százalék plusz 3 eurós díjjal vehet fel készpénzt az ügyfél, és az idegen automatás készpénzfelvétel díja is emelkedik. A kártyás vásárlások egyelőre maradnak ingyenesek a banknál, de csak akciós jelleggel.
Több bank, például az OTP, az Erste, a CIB és a K&H esetében üzletpolitika hasonló figyelhető meg. A készpénzfelvételek díját általában megemelik a bankok, a vásárlás azonban marad ingyenes. A számlacsomagok között is vannak olyanok, amelyeknél alig éreznek majd valamit az ügyfelek az illetékből. Az OTP-nél a NET számlacsomag használói például továbbra is díjmentesen utalhatnak az internetbankban, és a többi számlacsomaghoz járó, havi 1-4 darab ingyenes készpénzfelvételi lehetőség is megmaradt.
Az Ersténél a Szupernulla bankszámla számlavezetési díja az úgynevezett emelt szintet teljesítő klienseknél marad nulla forint, akik viszont nem ütik meg a szintet, azoknál megugrik 1490 forintra. A tranzakciók többsége viszont ingyenes marad, egyedül azokért, a bankfiókban intézett ügyletekért kell majd valamivel többet fizetni januártól, amelyekért eddig is felszámított díjat az Erste. A hitelintézet a nyugdíjas ügyfeleknek szóló Senior bankszámla kondícióit sem módosította, a többi számlacsomagnál viszont áthárította a tranzakciós illetéket. A CIB-nél is maradnak ingyenesek az Online számlacsomag esetében az internetes utalások, és a K$amp;H Zéró bankszámlája is biztosítja továbbra is a már megszokott ingyenes tranzakciókat, egyedül az sms-esek drágulnak valamelyest.

Át lehet hárítani

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF ) tájékoztatása szerint a hitelintézetek csak akkor módosíthatják az ügyfelek számára kedvezőtlenül a számlaszerződések feltételeit, ha az adott díj, költség szerződésben rögzített számítási módját nem változtatják meg, illetve ennek során nem vezetnek be új díjat vagy költséget.

A felügyeletet sok banki ügyfél megkereste azzal, hogy a bankjuk módosíthatja-e a díjakat, a kedvezőtlen módosításokat azonban a hatóság szerint a hitelintézeti törvény nem zárja ki, igaz, azokra csak korlátozásokkal ad lehetőséget.

A felügyeletet sok banki ügyfél megkereste azzal, hogy a bankjuk módosíthatja-e a díjakat, a kedvezőtlen módosításokat azonban a hatóság szerint a hitelintézeti törvény nem zárja ki, igaz, azokra csak korlátozásokkal ad lehetőséget. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.