BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába esnek a kamatok, csökken a hitelállomány

Tovább tart a vállalati hitelállomány zsugorodása, miközben csökkennek a hitelkamatok, állapította meg friss elemzésében a Magyar Fejlesztési Bank.

A tavaly augusztusban indult jegybanki kamatcsökkentési ciklus egyre jobban érvényesül a vállalati hitelek árazásában: az 1-5, illetve minimum 5 éves hitelek átlagos kamatszintje 9,47, illetve 9,31 százalékra olvadt decemberre, ami 22, illetve 11 hónapos mélypontot jelent.

A visegrádi országokhoz képest ugyan továbbra is drágán jutnak forráshoz a hazai vállalatok, azonban a bolgár cégekkel szembeni hátrány egyre kisebb.

Decemberben a vállalati szektor hitelállománya a tranzakciók eredményeként 78 milliárd forinttal zsugorodott, ráadásul fél év után először a forintkölcsönök esetében is csökkenés ment végbe.

Míg 2011-ben az év egészében 286,5, addig 2012-ben 367 milliárd forinttal süllyedt a hitelállomány a tranzakciók következtében. Kedvező tendencia, hogy a forinthitelek 91,4 milliárd forinttal nőttek az egy évvel korábbi 17 milliárdos visszaesés után.

Folytatódott a magyar hitelintézetek mérlegalkalmazkodása: a hitel/betét ráta 2012. november végén 120,0 százalékos, 2004. júniusi szintre süllyedt.

Az MFB szerint negatívan érinti a gazdasági növekedést, hogy a vállalati szegmensben az 5 évnél hosszabb lejáratú kölcsönök állományának aránya novemberben csupán 14,7 százalék volt.

Közép-kelet-európai összevetésben Lengyelország kivételével lassul a vállalati hitelezés dinamikája, s egyre kevésbé számít egyedinek a gyenge magyarországi hitelaktivitás (4-6. ábra).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.