BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ütik a forintot: újra 300 felett az euró

A forint gyengült hétfőn az euróval szemben, így folytatódott a múlt hét második felében elkezdődött gyengülési hullám.

Az eurót 300 forinton jegyzik hétfőn délután, ami gyengébb a reggeli 298,5 körüli árfolyamnál.

A múlt csütörtökön azután kezdett el gyengülni a forint, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének szavai újabb unortodox jegybanki lépésekre utaltak.

Matolcsy György az MTI-nek adott interjújában jelezte: a jegybank egyetért Patai Mihály bankszövetségi elnök javaslatával, amelynek értelmében a kéthetes jegybanki kötvény újra kéthetes jegybanki betétté alakulna, ami praktikusan azt jelenti, hogy csak a hazai hitelintézetek helyezhetnek el az MNB-ben pénzt. Úgy fogalmazott: javasolni fogja a monetáris tanácsnak, hogy változtasson azon a "2008 után kialakult helytelen gyakorlaton", hogy külföldi befektetők is részt vehetnek a kéthetes kötvényprogramban.

Leszögezte: "aki teljes biztonsággal, nagyon magas hozammal részt vehet a magyar jegybank kéthetes kötvényprogramjában, az vállalja azt, hogy Magyarországon hitelez, és részt vesz a magyar gazdaságban a munkahelyek fenntartásában".

Matolcsy György szerint "kőbe van vésve" a jegybanknak azon célja, hogy minden módon csökkenteni kívánja Magyarország külső pénzügyi függőségét, ezen belül is a rövid külföldi forrásoknak való kitettséget. Erre most a jegybank tárgyalásos módot választott, de a célját mindenképp el fogja érni - fogalmazott, utalva arra, hogy az MNB a jelenlegi 4500 milliárd forintról 3600 milliárd forintra kívánja csökkenteni a kéthetes kötvényállományt.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője azt emelte ki, hogy a jegybankelnök azt is mondta, hogy még csak az elején tartanak a monetáris politika megújításának. „Ez újra élesítheti valamelyest a jegybankkal kapcsolatos aggályokat, amik az elmúlt hetekben csökkenni látszódtak. A hír negatív a forint árfolyamára nézve” – tette hozzá az elemző.

Az eurót 300 forint felett utoljára április 5-én jegyezték. A hónap elején még 304 forint felett járt az euró árfolyama; egy hónappal ezelőtt pedig, március 18-án 308,65 forinton, idei csúcsán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.