BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson a hazai alapok

Áprilisban újabb 106,4 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak a befektetési alapok, ezzel és az elért hozamokkal együtt a vagyonuk megdöntötte a több mint két éve felállított rekordot. A kötvényalapok vonzották az idén a legtöbb pénzt

Történelmi csúcsra került április végére a befektetési alapok vagyona – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) most közzétett adataiból. Az alapok a negyedik hónap végén csaknem 3972 milliárd forintnyi befektetést kezeltek, ezzel megdőlt az a rekord, amelyet még 2011 februárjában állítottak fel a konstrukciók. Az eredmény azért is impozáns, mert 2011 elején még a magánnyugdíjpénztárak is komoly vagyont tartottak befektetési alapokban. (A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint az ezermilliárd forintot is meghaladta a portfóliójukon belül az alapokban kezelt összeg, igaz, ebbe a külföldi alapok is beszámítottak.)

Az alapok vagyona a Bamosz adatai szerint tavaly szeptember óta folyamatosan növekszik, október óta minden hónapban tőkebeáramlást tapasztaltak a konstrukcióknál. Az idei év elejétől kezdve különösen sok friss pénz érkezik az alapokba, január óta a tőkebeáramlás volumene minden hónapban meghaladta a 100 milliárd forintot, a rekordot márciusban érték el az alapok, amikor 173,3 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak. Az első négy hónapban így a tőkebeáramlás több mint 486 milliárd forintot tett ki, az elért hozam pedig megközelítette a 73 milliárd forintot.

A befektetők vélhetően az alacsony betétkamatok miatt fordultak az alapok felé, az újabban már csak 4-5 százalék körül fizető betétekkel szemben ugyanis vonzó alternatívának tűnhetnek például a kötvényalapok, amelyek visszatekintő hozamai még mindig többnyire kétszámjegyűek. Bár ezek a visszatekintő hozamok semmiféle garanciát nem jelentenek a jövőbeni teljesítményt illetően, a befektetők mégis zsák számra hordják a pénzt a kötvényalapokba. A Bamosz adatai szerint különösen a rövid kötvényalapok vonzottak sok tőkét az idei év első négy hónapjában, több mint 160 milliárd forint került beléjük. A kötvényalapok vagyona így április végére 616,3 milliárd forintra nőtt, ami hét és fél éves rekordnak felel meg, a rövid kötvényalapok 416,3 milliárd forintosra hízott vagyona is hétéves csúcsot jelent.

A másik sláger a befektetők körében az abszolút hozamú alap, a többségében származtatott konstrukciók négy hónap alatt 83,7 milliárd forintnyi megtakarítást vonzottak, jórészt ennek köszönhető, hogy a konstrukciók összesített vagyona április végére átlépte a 300 milliárd forintos lélektani határt. Ezek között az alapok között egyébként olyanok is akadnak, amelyek az elmúlt években képesek voltak tartósan jó teljesítményre, és az indulásuktól mérve kétszámjegyű évesített hozamokat értek el.

A vegyes alapokra is rákaptak a befektetők az idén. A Bamosz adatai szerint a kötvényeket és részvényeket is tartó konstrukciók négy hónap alatt mintegy 61 milliárd forintnyi friss megtakarítást vonzottak. Emellett népszerűek maradtak a pénzpiaci alapok is, amelyek 136,3 milliárd forintnyi friss pénzt gyűjtöttek az idén, ezzel vagyonuk április végére megközelítette az 1500 milliárd forintot.

Koncentráció

Bár a hazai alapkezelők a Bamosz adatai szerint 536 alapot kezelnek összesen, a csaknem 4 ezer milliárd forintos vagyon több mint negyede a négy legnagyobb alapban található. A hazai piac legnagyobb befektetési alapja az OTP tőkegarantált pénzpiaci alapja, amely csaknem 330 milliárd forintot kezel. A második helyen a K&H hasonló konstrukciója áll 267 milliárd forintos vagyonnal, a bronzérmes pedig a legnagyobb hazai kötvényalap, az OTP Optima 252,5 milliárd forinttal. Az Erste Ingatlanalap 192,6 milliárd forintot kezel, ezzel a negyedik legnagyobb konstrukció.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.