BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kellemes meglepetés az OTP eredménye

A legnagyobb hazai hitelintézet adózott számviteli eredménye 11,2 milliárd forint volt az első negyedévben, ez magasabb a korábban a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők várakozásainál.

A tavalyi adatnál ugyanakkor alacsonyabb, akkor 12,8 milliárd forint volt a bank profitja. A korrigált eredmény, amely nem tartalmazza például a bankadót, az első negyedévben 40,7 milliárd forint lett, ez is 7 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A korrekciós tételek egyébként 29,5 milliárd forintot tettek ki az idén, ebből az egyetlen érdemi tétel a különadó volt, amelyet - akárcsak tavaly - az idén is az első negyedévben számolt el telhes mértékben a hitelintézet.

A mérlegfőösszeg nőtt az év eleje óta, a hitelek állománya viszont csökkent, a betéteké ugyanakkor emelkedett. A nettó hitel/betét arány tovább csökkent 93 százalékosra. A tőkemegfelelési mutató továbbra is magas, a Core Tier 1 ráta, amelyet a Bázel2 alapján határoztak meg 14,2 százalékos volt a banknál március végén, a magyar jogszabályok alapján kalkulált tőkemegfelelési mutató 19,7 százalékos volt, ez bőven több mint a duplája az előírtnak.

A magyarországi leánycégek eredménye romlott, az úgynevezett OTP Core 10 százalékkal alacsonyabb korrigált adózott eredményt ért el, mint tavaly. A külföldi leánybankok közül ezúttal a bolgár DSK járult hozzá a legnagyobb mértékben a profithoz 9 milliárd forint fölötti nyereségével, az orosz leánybank adózott eredménye a tavalyi első negyedévhez képest a harmadával csökkent 7,7 milliárd forintra. Sokat javítottak viszont az ukrán és a szlovák leányok, előbbi a tavalyi veszteség után az idén 1,6 milliárd forintos profitot hozott az első három hónapban, s ezzel a harmadik legnagyobb profitú külföldi leányban lett, a szlovákiai operáció nyeresége pedig a tavalyi háromszorosára hízott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.